středa 16. února 2022

Co takhle zkusit: Libertalia - Piráti vzduchomoří

Jako blesk z čistého nebe se tu objevilo představení hry Libertalia: Piráti vzduchomoří, hry, kterou již má společnost Albi skladem, ale čeká na ten den, kdy vydavatel Stonemeer Games dá pokyn, že se hra může dodat do obchodní sítě. 

Jmenovaná hra je předělávkou hry Libertalia vydané v roce 2012. U nové verze je lehce poupravena hratelnost, hodně změněný vzhled a kvalita komponent. 

Hru si užijí hráči v počtu 1-6 a u hry stráví nějakých 45-60 minut. Hra má vcelku jednoduchá pravidla a rychle odsýpá. 

Ve hře každý hráč velí pirátské posádce skládající ze 40 členů (počet dostupných karet). Hráč, který během hraní posbírá největší kořist zvítězí.
Hra se hraje na celkem tři herní kola, respektive se hráči vydají na 3 plavby, kdy první trvá 4 dny (kola), druhá 5 dnů a třetí 6 dnů.
Před každou plavbou bude vybráno celkem 6 členů posádky náhodně a ti budou pro každého hráče stejní. Ti se budou ucházet o kořist, která je vždy rovna počtu hráčů a je umístěna na políčka dní té dané plavby (výjimkou je hra dvou hráčů, kdy se vykládají 3 kořisti). Na začátku každé plavby si také hráči vezmou tolik zlaťáků, kolik odpovídá políčku, na kterém mají žeton reputace. 

Plavba samotná potom probíhá tak, že si každý hráč zvolí jednu kartu z ruky a tu odhalí až v momentě, kdy mají ostatní hráči vybrané své karty. Potom se vybrané karty seřadí na stupnici Ostrova podle čísel na kartách. Následuje vyhodnocení denní fáze, následně večerní fáze a poté noční fáze. Vyhodnocují se dané schopnosti na vyložených kartách. V rámci toho hráči získají žetony kořisti a přitom může dojít k vyhodnocení určitých schopností.
Po každé plavbě si hráči na počítadle připíší nashromážděné množství zlata a vydají se na další plavbu. Kdo má na konci hry nejvíce zlata vyhrává. 

Herní deska i karty jsou přehledné a obsahují dostatek potřebného textu, které ovšem není přespříliš. Žetony, zejména žetony kořisti jsou vskutku výtečné.
Hra nabízí možnost hry téměř bez konfliktu, kdy se hraje na jedné straně hracího plánu, nebo mnohem více interaktivní hru, kdy se hraje na druhé straně hracího plánu. 


Libertalia: Piráti vzduchomoří je hra, která mě zaujala natolik, že bych si ji rád zkusil, což znamená, že si ji hodlám pořídit. V předprodeji bude hra začátkem měsíce března 2022, dostupná nebude ovšem dřív, než v dubnu 2022. 

2 komentáře:

Endymion řekl(a)...

původní jsem měl a hrál, byla to docela zábava, spíše rodinná hra

David Martinek alias Deth řekl(a)...

@Endymion Graficky se mi piráti z původní verze na kartách líbí více. Dokonce i počítadlo "bodů" mi připadá ve starší verzi užitečnější kvůli přehlednosti, ale vše ostatní považuji u nové verze za doladěnější a hezčí, funkčnější.
Samozřejmě jsem nemohl tu novou hrát a starší jsem do minulého týdne neznal :-D .