neděle 15. května 2022

Co takhle zkusit: Praga Caput Regni

Protože společnost Fox in the Box naskladnila dotisk hry Vladimíra Suchého Praga Caput Regni, tak je na čase se o této hře zmínit. 

Chcete se ponořit do doby kdy žil Karel IV a představovat bohaté měšťany, kteří organizují ve středověké Praze různé stavební projekty? Chcete se podílet na výstavbě a rozšiřovat své jmění, přitom získávat královu přízeň? Potom jste tu správně a tato hra by mohla být pro váš. Tedy v případě, že máte rádi náročná a poněkud "suchá" eura (deskové hry typu euro). 

Máte rádi hraní akcí za využití rondelu jako já např. ve hře Tzolkin Mayský kalendář? Tak potom jste tu stále správně. Ve hře Praga Caput Regni hráči mají své akční desky, ale pro hraní akcí využívají akčních žetonů, které si vybírají z akčního kola. Akcí je na výběr šest, tak to nebude žádné peklo a protože pravidla mají deset stránek, které popisují hru jako takovou, tak vysvětlení pravidel nezabere více než 30 minut. 

Poté, co si hráči vyberou akční žeton z akčního kola (I. fáze tahu), tak provedou jednu ze dvou akcí na žetonu a případně dodatečné akce za žetony oken (II. fáze tahu). Nakonec hráč ukončí svůj tak otočením akčního kola a navrácením akčního žetonu (III. fáze tahu). 

A jaké akce jsou dostupné ve fázi provádění akcí? Jde o správu zlatých dolů a správu kamenolomů, dále vylepšení akcí na akční desce, stavba hradeb, které připojujete ke své akční desce, stavba městských budov ať už ve Starém Městě Pražském nebo v Novém Městě, stavba královské cesty až po budování Karlova mostu. Krom toho budete moci sravět Hladovou zeď či katedrálu Sv. Víta, postupovat na stupnici Univerzity Karlovy a na stupnici technologie. Ve hře se nudit nebudete, možností bude spousta. 
Ve hře je, jak jsme u Vladimíra Suchého zvyklí, skoro vše co uděláte bodováno. Akce k sobě vážou různé bonusy a zde je třeba, aby hráči dávali pozor, aby na nějaký ten bonus nezapomněli. 

Hru Praga Caput Regni jsem ještě nehrál, ale jsem zvědavý jak bude fungovat a až si ji zahraji, určitě zde sepíšu své postřehy. 
Pokud by jste si chtělu tuto hru pořídit, potom počítejte s příznivou cenou okolo 1200,-Kč. Ke hře existuje volně stažitelné rozšíření, které obsahuje karty k vytištění a pravidla pro sólovou variantu hry proti Petru Parléřovi. 

Žádné komentáře: