sobota 22. června 2013

Co takhle zkusit deskovou hru Zeměplocha: Ankh-Morpork

Britský spisovatel Terry Pratchett je mužem, který vymyslel fantasy svět Zeměplocha. A právě do tohoto světa zasadil svou deskovou hru Martin Wallace a český vydavatel Rex hry ji na český trh dodá plně lokalizovanou v červenci 2013.


Co potěší příležitostní hráče je skutečnost, že hra nemá nijak složitá pravidla, herní mechanismy jsou dostatečně jednoduché, ale i tak je hra zajímavá i pro náročnější hráče.
Na začátku hry si hráči náhodně rozdají osobnosti, které určují pro každého hráče cíl hry, který má každá osobnost jiný. Tento prvek je skvělý v tom, že nikdo neví, co je tím hlavním cílem druhého a tak se každý hráč snaží dosáhnout svého jinou cestou.
Zásadním prvkem ve hře je zahrávání karet, kdy hráč na tahu vybírá jednu ze své sady karet a následně odehraji akci, která je na kartě uvedena. Akcí je k dispozici celkem 9, tedy hráči mají dostatek možností, jak hru ovlivnit ve svůj prospěch. Je z čeho vybírat.
Hráči po odehrání karty dobírají z balíčku do pěti karet v ruce. Následně hraje další hráč. Hra končí buď v době, kdy je dobrána poslední karta z dobíracího balíčku, nebo v době, kdy některý z hráčů dosáhne svého cíle.


Hra byla původně vydána v roce 2011, teprve letos se jí dostane české lokalizace :-) .
Hra je určena pro 2-4 hráče s hrací dobou 60 min. Podle hodnocení hráčů je nejlepší v plném počtu 4 hráčů. Na žebříčku Board Game Geek je na 300. místě viz. ZDE. Zeměplocha Ankh-Morpork získala v letech 2011 a 2012 několik ocenění, při pohledu na herní plochu je jasné, že to bylo např. i ocenění za design.
Tak a už nám chybí jen dodat cenu, která se bude pohybovat okolo 830,-Kč.
Vzhledem k tomu, co o této hře do současné doby vím, tak určitě může jít o kandidáta na rozšíření mé sbírky kvalitních deskových her. Rozhodnutí padne ovšem až po podrobném pročtení pravidel.

Žádné komentáře: