pondělí 16. září 2019

Co takhle zkusit... rozšíření ke hře Temné znamení (Brány Arkhamu, Neviděné síly, Prokletí faraona)

Pro ty, kdo mají již ohranou základní hru Temné znamení (vydáno v anglické verzi 2011) a chtějí nový obsah a nové výzvy nebo nové herní mechanismy, tak těm jsou určena rozšíření, která si zde krátce představíme. Budu zde mluvit pouze o rozšířeních, která díky společnosti Blackfire jsou dostupná v češtině. Jejich cena se pohybuje okolo 500,-Kč za každé.


První česky vydané rozšíření byly Neviděné síly (vydáno v anglické verzi 2013) a toto rozšíření rozšiřuje nabídku veškerého obsahu základní hry, přičemž hru dělá ještě obtížnější. Dále přináší jeden nový herní prvek, kterým je "požehnání" a "prokletí", které je dáno hodem novými kostkami.


Druhé česky vydané rozšíření jsou Brány Arkhamu (vydáno v anglické verzi 2015). Toto rozšíření stejně jako Neviděné síly hru udělá obtížnější a hráče přenese z muzea do města Arkham, kde budete s nestvůrami bojovat ve více než dvaceti nových lokacích. Samozřejmě rozšíření přináší nové vyšetřovatele, nové Prastaré atd.


Zatím poslední v češtině vydané rozšíření je Prokletí faraona (vydáno v anglické verzi 2018), které je asi nejzajímavější z uvedených. Do hry přináší kromě rozšíření počtu vyšetřovatelů, karet dobrodružství, Prastarých, mýtů, nestvůr i dvě lokace a to Káhirské tržiště, kde se vyšetřovatelé připravují na cestu do nebezpečné lokace, kterou je nekropole Dashur. V té se snaží zabránit procitnutí Prastarého. 


Zajímavé je u tohoto rozšíření návštěva lokací, kdy tyto nejsou dopředu odkryté. Pouze vidíte jakou obtížností daná lokace disponuje. Faktem je, že tento herní mechanismus se objevil už v rozšíření Brány Arkhamu.
Prokletí faraona také obsahuje nové karty relikvií, kdy některé jsou tvořené dvěma kartami, a když máte obě (např. starověká berla + starověké důtky), tak tvoří mnohem silnější kombinaci, než když máte relikvii z páru pouze jednu.
Hra je stále určena pro 1-8 hráčů, stejně jako ostatní rozšíření vyžaduje základní hru a hrací doba se drží do 120 minut. Samozřejmě záleží na počtu hráčů. Je jasné, že ve dvou hra bude podstatně kratší, než v osmi lidech. Hráči zde nehrají své tahy zároveň s ostatními a musí čekat na odehrání tahu ostatních hráčů.



Kdo má rád hry založené na vysokém podílu náhody daný kostkami, tak by hru Temné znamení určitě neměl minout. Má zajímavou atmosféru a když se vám hra ohraje, jak vidno, jsou k dispozici rozšíření, která vám hraní dostatečně obohatí.

Žádné komentáře: