pondělí 4. května 2020

Co takhle zkusit... Settlers: Vládcové Severu

Dnes si tu představíme hru, která není žádná novinka na deskoherním trhu, ale jde o hru, kterou jsem si koupil poté, co jsem ve svém okolí získal nové spoluhráče a těm se zalíbila hra Settlers: Zrod impéria. Aby byla změna, pořídil jsem právě uvedenou hru od společnosti REX hry Settlers: Vládcové Severu.

Stejně jako Settlers: Zrod impéria jsou Vládcové Severu určeni pro 1-4 hráče s udávanou hrací dobou 45-90 minut. Já bych nějaké minuty přidal a to zejména při hře ve více než dvou hráčích. Doporučený věk hráčů je udáván od 10 let.


Settlers: Vládcové Severu koupíte s cenovkou pod 1 tisíc Kč. Hra má velmi dobrý insert pro uspořádání komponent. Co ale musím "zdrbat", tak to jsou pravidla. Nemyslím pravidla samotná, ale velmi špatný papír, na kterým jsou vytištěna. Nejde o klasicky používaný křídový papír, prostě děs běs.


Co je u hra důležité, tak je to, jak baví. No a Vládcové Severu opravdu baví a nebojte se. Pokud máte Settlers: Zrod impéria, ač to na první pohled nevypadá, tak Vládcové severu jsou úplně jiná hra, která má společných jen málo prvků.


Hra má celkem 4 hrací fáze. Fáze rozhledu dává hráčům do ruky karty, ale za každou ponechanou kartu hráči musí unavit své osadníky.
Fáze akcí je hlavní akcí, kdy hráči vykládají karty z ruky - postavení lokací, používají akční disky k hraní různých možností na akčních destičkách, napadení protihráčových lokací a provedení akcí na vyložených lokacích.
Fáze mořeplavby zase umožní vyplenit nebo dobýt dostupný ostrov.
No a fáze úklidu zase připraví hru na další kolo.
Hra končí poté, co některý z hráčů dosáhne na počítadle 25 vítězných bodů a potom se podle podmínek hra dohrává. Vítězí hráč s nejvíce vítěznými body.
Za mě musím tuto hru doporučit. Variabilita je zaručena náhodným uspořádáním akčních destiček a potom také šesticí balíčků karet pro různé klany.

Žádné komentáře: