středa 1. května 2013

Co takhle zkusit deskové hry? Dnes Terra Mystica

Dnes si představíme v pořadí již třetí strategickou hru, která byla vydána v roce 2012 a díky společnosti Mindok si ji může v češtině zahrát i našinec.
Tou hrou je Terra Mystica, hra určená 2-5 hráčům s hrací dobou okolo 100 min., která je v žebříčku Board Game Geek na 32. místě. Ve hře se ukáže, kdo je tím opravdovým stratégem, neboť jde o hru, která je minimálně založena na náhodě.


Terra Mystica není zdaleka levná hra, proto je dobré si povědět, že za své peníze hráč dostane plnou krabici komponent. Hru lze totiž pořídit za nějakých 1235,-Kč např. ZDE.
V Čechách se ujala vydání společnost Mindok a tak zarytým stratégům přichází na stoly náročná hra, ve které se hráči mohou ujmout jednoho ze čtrnácti různých národů, které vedou k prosperitě. Každý národ, potažmo osobnost je navázána na některý typ terénu, na kterém může stavět budovy a města. Silným strategickým prvkem ve hře je to, s jakým národem sousedíte, protože i to pro vás může znamenat určitý bonus a proto není záhodno se držet někde stranou. Zase na druhou stranu si tak zužujete pole pro svůj rozvoj.
Hráči se ve hře střídají při vykonávání různých akcí s využitím zdrojů, které mají k dispozici. Různé budovy hráčům přináší různé zdroje. Ten kdo své zdroje nejlépe zužitkuje, bude mít na konci hry nejvíce vítězných bodů a vychutná si ten slastný pocit z vítězství.


Z postřehů ke hře od lidí, kteří hru již hráli se dozvíte, že nejde o tak složitou hru, jak na první pohled vypadá, ovšem pozor, určitě nejde o hru pro deskové začátečníky. Tedy, kdo máte rádi složité počítací euro hry, tak by jste měli o hře Terra Mystica pouvažovat.


Žádné komentáře: