čtvrtek 2. května 2013

Co takhle zkusit deskové hry? Dnes Dominant Species

Komplexní strategická hra pro náročného hráče, to je hra z doby dávno minulé, kdy některé tvory, které se ve hře objevují již mezi živými nehledejte, tak to je Dominant Species. 


Opět jsem dnes "sáhl" po hře z vyšších pater žebříčku Board Game Geek, která je na 16. místě a vydána byla v roce 2010. Určena je pro 2-6 hráčů, tedy i větší kolektiv hráčů si zde může užít dostatek zábavy. Herní doba je okolo 3 hodin a doporučený věk je poněkud vyšší a to 14 let.
Po grafické stránce tato hra asi nikoho příliš nenadchne, alespoň pokud jde o mě, tak já mám raději hry líbivější. Zase na druhou stranu má hra své kouzlo v neokoukané grafice.


Hráči ve hře vystupují jako zástupci některého živočišného druhu a za pomocí herních akcí se snaží uhrát vyšší bodový zisk, než jejich soupeři.
Na začátku si hry hráči mezi sebou vylosují některou z živočišných říší, za kterou budou hrát. Jako příklad si uvedeme např. hmyz, obojživelníky, ptáky, pavoukovce, plazy nebo savce. Následně každý hráč obdrží potřebné žetony (kostičky apod.).
Herní plán je tvořen hexy, které jsou dostatečně velké, aby se na ně všechny ty kostičky, válce, hranoly apod. vešli.
Hra se odehrává po jednotlivých fázích, kterých je dost a tak se zde nebudu rozepisovat. Nejprve se akce plánují umisťováním válců a po naplánování je hráči postupně vyhodnocují.
Hráči ve hře získávají body průběžně, ale i na konci hry po odehrání 6. kola po nástupu doby ledové.


Dominant Species je hra, která doposud nebyla lokalizována oficiálně do češtiny, ale překlad si můžete stáhnout na Zatrolených hrách ZDE.
Dovedu si představit, že kdyby se našel vydavatel této hry, který by ji profesionálně počeštil, tak bych o nákupu hry "Dominantní druh" velmi vážně pouvažoval.

Žádné komentáře: