čtvrtek 26. října 2017

Report z hraní: Zombicide - Černý mor

Včera 25.10.2017 jsem se zřejmě poprvé setkal s nějakou hrou od společnosti CMON Limited, která je vyhlášená mimo jiné tím, že její hry obsahují velmi kvalitní figurky. No a co si budeme povídat, je to naprostá pravda. Hra, o které tu bude řeč je Zombicide: Černý mor, kterou jsme hráli v češtině od společnosti ADC Black Fire.
Sešli jsme se u Martina a hned naše první hraní této hry bylo v plném počtu šesti "přeživších". Sestava byla následující: Deth, Martin, Endymion, Major, Pavel a Marcel.


Martin pro nás připravil 3. scénář, který má obtížnost nastavenou jako střední. Začátek byl poněkud rozpačitý a to nikoliv kvůli tomu, že bychom neznali pravidla (i když se nějaké nesrovnalosti a chyby v hraní objevily), ale poprvé jsem u stolu zažil, že kooperativní hru zkoušel ovládat jeden hráč, který se "srovnal" až ve třetím kole, viď Marceli :-) .


Dá se říci, že na základě situace, která na mapě nastala, jsme si mapu rozdělili na dvě části, kdy v každé operoval jiný tým přeživších po třech. Tato strategie se ukázala záhy jako správná a díky dobré kooperaci a taktice odlákání zombie z míst, která jsme potřebovali uvolnit, se nám podařilo splnit úkol scénáře a hru vyhrát bez utrpení pro byť i jediného hráče. Přežili jsme všichni, i když se s možným obětováním kalkulovalo.


Jaké jsou moje první dojmy z této hry. Herní materiál, zejména figurky jsou skvělé. Dále vidím pozitivum v tom, že hru může hrát 1-6 hráčů a hra nemá nijak zvlášť složitá pravidla. Na rozdíl např. od Descentu se nemusí hráči dohadovat o tom, kdo bude "pán jeskyně" a kdo hrdina. Zombicide dává hráčům možnost taktického uvažování, kdy je nutné zvažovat kam se hnout, aby hráč přežil a přitom se přiblížil k vítězství. Po prvním hraní mám z této hry určitě dobrý pocit. Hra je určitě lepší, než jsem sám očekával.

Žádné komentáře: