sobota 1. února 2020

Co takhle zkusit... Churchill

Jak, on tu píše o hře z roku 2015, teď pět let po jejím vydání a ještě jde o hru nelokalizovanou. Ano, píše. Včera totiž společnost Fox in the Box oznámila, že jmenovanou hru vydá na podzim 2020 v češtině a tak je ta správná příležitost si hru krátce představit.


Není to důvod jediný, další důvod je ten, že jde o hru, kterou si sice možná nikdy nezahraji (z důvodu nezájmu u mých spoluhráčů), ale sbírku mi zřejmě obohatí.
Ovšem protože hra Churchill od GMT Games obsahuje i pravidla pro hru jednoho hráče, tak se ke hře budu moci dostat.

(herní plán)

Primárně je hra určena přesně pro hru 3 hráčů, ale lze si zahrát v počtu 1-3 s doporučeným věkem hráčů od 14 let výše a hrací dobou 60-300 minut.
Hráči ve hře přebírají role Churchilla, Roosevelta a Stalina. Cílem je dovést 2. sv. válku do konce, který bude nejvýhodnější pro vám svěřený národ. Hra je označována jako koopetitivní, protože sice hrajete proti svým protihráčům, ale ve spoustě momentům si budete navzájem nápomocni. Jako příklad uvedu dodávky tanků ze západu pro sovětské síly.


Hra se hraje na sérii konferencí, přičemž ve hře jsou tři scénáře, které se liší mimo jiné v počtu konferencí a tím hrací dobou. Všechny scénáře končí buď po poslední konferenci nebo po kapitulaci Osy. Na rozhodnutí nejste sami jako vojevůdci, ale pomáhají vám lidé ze štábu. Na obrázku výše jsou některé osobnosti vyobrazeny jako karty i s jejich schopnostmi.
Během konferencí navrhujete, prosazujete a projednáváte různá aktuální témata. Po odehrání poslední karty štábu hráči určí, kdo konferenci vyhrál a vyhodnotí každé téma. Tím se mění politická a vojenská situace na mapě. Když Německo a Japonsko kapitulují, válka skončí a hráči si sečtou své vítězné body a určí vítěze.


Hra se mi na první pohled zamlouvá jak tématem, vzhledem i herním mechanismem, proto mám v plánu se připojit do předobjednávky u Fox in the Box.

2 komentáře:

Pavel Janýr řekl(a)...

Já se určitě budu těšit, že si jí zahraju!
Pavel

David Martinek alias Deth řekl(a)...

Upřímně ... překvapuje mě to, ale mile :-)