pátek 31. července 2009

Karetní hra Fairy Tale - jak to vidím já

Krátce Vám povím o hře, kterou jsem si nedávno pořídil, není mezi lidmi příliš rozšířená, ale mě se velice líbí.
Cílem hry Fairy Tail je vyložit co nejvíce, nejlépe hodnocených karet. Přičemž některé karty získávají svou bodovou hodnotu až na základě pravidla, které je uvedeno na kartě. Tato různá pravidla, respektive podmínky, jsou na kartách vyobrazeny jednoduchými symboly, které se hráč rychle naučí. Hra probíhá na celkem 4 kola, která se skládají z výběru karet (celkem 5 pro každého hráče), vykládání karet (3 karet v každém kole) a aplikování efektů na kartách. Poté, co má každý hráč vyloženo 12 karet, dojde na sčítání bodů. Některé efekty karet způsobí, že je karta vyložena rubem nahoru a potom se taková karta nezapočítává. Proto je důležité správně volit tu kterou kartu, neboť dobře bodovanou kartu zpravidla po vyložení otočíme (v závislosti na podmínce) lícem dolů a pak se snažíme získat zase kartu, která vrátí takovou kartu lícem nahoru, abychom si jí mohli započítat. Ve hře je celkem 110 karet, příčemž některé karty se opakují. Zejména ty, které se opakují vícekrát, nemají svou předem danou bodovou hodnotu, ale ta je dána počtem takovýchto vyložených karet. Tzn. že když máme vyloženou takovou kartu například 3x, potom je hodnota každé vyložené karty 3 body. Proto hráč musí tyto karty shromažďovat, aby měl více bodů, neboť pokud má takovou vyloženou kartu jen jednu, potom má hodnotu 1 bodu a to není zrovna mnoho. Vzhledem k tomu, že na kartách není v podstatě žádný text, kromě názvu karty, tak hru jsou schopné pochopit i menší děti, ale bavit se u ní budou dobře i dospělí.
Krátce mé hodnocení hry: překrásně vyvedené karty (zejména mám na mysli "italskou" edici s černým podkladem), jednoduchá pravidla, krátká partie, ideální k vodě.
Ke hře nejsou standartně dodávána česká pravidla, proto jsem připravil mírně zkrácený překlad těch, která vidíte dole na obrázku a ke stažení jsou zde http://www.zatrolene-hry.cz/spolecenska-hra/fairy-tale-434/k-stazeni/ .

Žádné komentáře: