neděle 11. listopadu 2018

Co takhle zkusit... Anachrony


Ve 26. století, kdy se Anachrony odehrává, se stáváte vůdcem jednoho ze čtyř ideologických směrů Nové Země.  Díky objevu hmoty zvané neutronium lidé dokáží otevřít červí díru spojující minulost s budoucností a toho během hry budete využívat k získávání zdrojů, které ovšem budete muset v určitý čas vrátit zpět, jinak dojde k časovému paradoxu a hráče dostihnou různé anomálie. 


Hlavním cílem ve hře je zisk vítězných bodů z různých akcí. Toto je skryto za přípravou na blížící se srážku s asteroidem a než se tak stane, zajistit budoucnost svému lidu a přitom získat nadvládu nad zbylými frakcemi (Cestami).  Na konci jedné z epoch, v základní hře po konci čtvrté epochy, dojde k dopadu asteroidu, který zničí chod věcí ve zbývajících epochách a spustí konec hry. 


Základní herní princip hry tvoří aktivace a použití exoskeletů, vykonávání akcí a využívání cestování časem. Hra je tedy klasický mechanismus umisťování pracovníků na herní plán. Anachrony k tomu přidává sci-fi pozlátko, které srší jak z herních komponent, tak herního mechanismu, pokud hráči mají dostatek fantasie. 
Krabice hry je obří a je napěchovaná komponentami, přičemž v základní krabici je i několik modulů, které hru ozvláštní a zajímavými mechanismy doplní.




K Anachrony existuje i rozšíření, které obsahuje další dva moduly a hlavně, pro příznivce figurek, i exoskelety pro každou Cestu (24 figurek),  a taky 6 figurek strážců. 
Někteří hráči ovšem figurky kritizují pro jejich velikost. Neboť při jejich použití se herní plán stává poněkud nepřehledný, když není dobře vidět na symboly na hrací desce. Jejich kvalita je ovšem velmi dobrá.


Anachrony si zahrajete v počtu 1-4 hráčů, hrací doba je od 30-120 min., doporučený věk od 15 let. V českém jazyce byla hra vydána letos společností Albi, ve světe potom o rok dříve. Cena hry se pohybuje lehce nad 1300,-Kč. Ovšem rozšíření je dost drahé. Zakoupíte jej za částku o pár korun vyšší než je 900,-Kč. Česká pravidla nejsou součástí balení, ale na serveru společnosti Albi.cz si je můžete stáhnout. 


V současné době studuji pravidla a podle toho, co mám o hře zatím zjištěno, shlédnuto a načteno, tak to vypadá, že půjde o vánoční dárek, který pod stromečkem nikdo nepřehlédne. 

Žádné komentáře: