sobota 1. prosince 2018

Co takhle zkusit... Brass - Birmingham


V roce 2007 byla vydána hra Brass od autora Martina Wallace, kterou do přítulnějšího kabátku s upravenými pravidly vylepšil v roce 2018 a vznikla hra Brass: Birmingham a hra Brass: Lancashire. Já bych se zde chtěl zmínit o Brass: Birmingham. Jde o hru pro 2-4 hráče, přičemž jde o euro hru pro náročné hráče s hrací dobou 60-120 minut pro hráče od 14 let. Na žebříčku BoardGameGeek je nyní na 43. místě celkového pořadí.


Hra "vypráví příběh" soupeřících podnikatelů v regionu West Midlands v průběhu Anglické průmyslové revoluce. Během hry hráči rozšiřují svá území stavěním vodních kanálů a železničních tratí, výstavbou a rozvojem různých druhů průmyslu.
Hra se odehrává ve dvou érách a to éře věku vodních kanálů (r. 1770-1830) a éře věku kolejí (r. 1830-1870). Ten průmyslník, který získal nejvíce vítězných bodů, které se přidělují na konci každého věku za dopravní síť a otočené dílky průmyslu, vyhrává hru.


Hrací plán i herní desky hráčů jsou oboustranné a tak pokud vás omrzí denní téma, není nic jednoduššího, než desky otočit a hrát v na temnějším plánu téma noční viz. obrázek níže.


Na závěr ještě doplním, že hra neobsahuje herní komponenty s cizojazyčným textem a proto, i když hra nebyla lokalizovaná, tak je přístupná každému, neboť na serveru Zatrolené hry je připraven překlad pravidel do českého jazyka ZDE.


Pro milovníky hlubokých euro her určitě stojí Brass: Birmingham za zvážení.

Žádné komentáře: