pátek 14. září 2018

Co takhle zkusit... Lorenzo il Magnifico

Dříve, než se seznámíme s hrou samotnou, tak musím uvést, že Lorenzo il Magnifico tato hra se neprodává podle představ společnosti Albi tak, jak by bylo žádoucí a proto se dostala do výprodeje za ceny od cca 380,-Kč. Jen pro zajímavost doplním, že stejný osud postihl i další dvě hry, jejichž jsem vlastníkem a to Great Western Trail: Cesta na západ a hru Mombasa. Obojí velmi dobré hry. Proto, kdo je vášnivým hráčem tzv. euro her, neváhejte a nakupujte, ceny jsou skvělé.


Lorenzo il Magnifico (Lorenzo I. Medicejský řečený Nádherný) je klasická euro hra se vším všudy, co k ní patří. Tedy i příliš nevábný vzhled. Mechanismy hry jsou ovšem již zajímavější a proto si tuto hru představíme.
Ve hře se chopíte role jednoho z mocných rodů v renesanční Florencii, kde bude vaším cílem získat slávu a prestiž, aby jste získali co nejvíce vítězných bodů. Členy své rodiny budete vysílat do florentských ulic (worker placement), tím získávat různé potřebné zdroje, dobývat nová území, stavět budovy nebo např. získávat podporu od známých osobností.


Každý člen rodiny má určitou hodnotu, která je dána hodem třemi kostkami na začátku jednotlivých kol. V návaznosti na to potom můžete na jednotlivá pole herního plánu tyto členy rodiny umisťovat. Kromě získávání zdrojů jako je kámen, dřevo, mince nebo sloužící, budete kupovat budovy, které potom produkují zdroje. Karty území přinášejí další zdroje, ke kterých se hráč dostane přes políčko sklizně a karty postav a činů taktéž mají různé potřebné efekty.
Ve hře hraje nemalou roli církev, které musí jednotlivé rody "pochlebovat", když tak neučiní, jsou exkomunikováni a to sebou nese různé postihy.
Hráč, který nasbírá na konci hry nejvíce vítězných bodů vítězí.


Ještě doplním, že hra je určena pro 2-4 hráče (s rozšířením Housesof Renaissance potom až pro 5 hráčů, není v češtině). Hrací doba je uvedena mezi 60-120 minutami.
Na serveru BGG je Lorenzo il Magnifico na celkové 136. příčce, mezi strategickými hrami potom na příčce 86.
Já jsem neodolal a hru mám čerstvě objednanou. Příští týden se tedy budu moci o kvalitách či nekvalitě hry přesvědčit na vlastní kůži.

Žádné komentáře: