sobota 15. června 2019

Report z hraní: Root

Dnes tu máme po včerejším hraní 14.6.2019 mé první postřehy po zahrání deskové asymetrické hry Root. Asi bych mohl přidat dovětek k nadpisu, který by mohl znít "proč jsem nevyhrál a vyhrát nemohl".


Sešli jsme se ve třech a to Kája - Markýza z Kocourova, Milan - Lesní aliance a Deth - Rody Orlího hnízda. Všichni z nás hráli Root úplně poprvé a tak jsme se bohužel nevyhnuli chybnému hraní některých mechanismů. O tom ale později.
Hra Root nabízí jednu hodně unikátní věc, kterou představují naprosto odlišné schopnosti jednotlivých hráčů, kteří představují zvířátka lesní říše. Pro úspěšné hraní je proto nezbytné znát bezchybně schopnosti své frakce a co nejlépe schopnosti dalších frakcí, které jsou ve hře. Skvělá zpráva pro zájemce o tuto hru je, že základní pravidla jsou velmi jednoduchá a také to, že sice stručně, ale veškeré schopností frakcí jsou popsané na desce jednotlivých frakcí a také je ke shlédnutí vytvořen let´s play ve slovenštině na YouTube.


Stejně jako naplnil mé očekávání po prvních zahráních Gloomhaven tak s určitostí můžu po jednom zahrání Root prohlásit, že právě Root bude další hrou, která mě bude neskutečně bavit. Hra nabízí velkou spoustu možností, a protože vlastním i Rozšíření Říčního lidu, tak možných kombinací frakcí, které se mezi sebou utkají o nadvládu lesa je velmi bohatá. Krom toho je zřejmé, že člověk do hraní za jednu konkrétní frakci nepronikne hned po prvních několika zahráních.
Ač jsem měl před pořízením hry výhrady k jejímu grafickém ztvárnění, tak nyní musím říct, že se mi hra opravdu celkové líbí a za mě určitě palec nahoru.

Včerejší bitvu vyhrál Kája, který jako první dosáhl zisku 30 bodů. V momentě, kdy byla hra ukončena, tak Milan měl na bodovací stupnici ukazatel na hodnotě 29 bodů a Deth 15 bodů.
Ovšem Kája odstraňoval ze hry žetony staveb, které mu byly zničeny, přitom mají být vraceny na hrací desku hráče (odstraňuje se pouze pevnost). A Milan zase při šíření sympatie tam, kde byli tři a více bojovníků protihráče neodhazoval stoupence navíc.
Hráli jsme hold poprvé a nedostatky v našich znalostech pravidel ovlivnili hru. Nebylo to poprvé ani naposledy. Příště se již všem omylům vyvarujeme.

Žádné komentáře: