čtvrtek 2. května 2024

Co takhle zkusit hru Kutná Hora: Město stříbra


V roce 2023 byla vydána hra Kutná Hora: Město stříbra. Hra, která mě absolutně minula, protože z toho, co jsem o hře věděl a viděl jakou má grafiku, jsem usoudil, že nejsem cílovou skupinou pro takovou hru. Jenže v poslední době jsem si zahrál některé hry Vladimíra Suchého a díky tomu jsem zjistil, že mě fakt hodně baví středně náročné euro hry, které obsahují i téma. Na základě toho jsem se rozhodl, že zaprvé přinesu na svůj blog zmínku o hře Kutná Hora: Město stříbra a zadruhé, že si hru v dohledné době pořídím. 


Jinak hra Kutná Hora: Město stříbra již byla v minulosti vyprodána a prodává se minimálně její první dotisk. Ještě bych chtěl připomenout, že hra je od českých autorů a pod hlavičkou CGE ji distribuje společnost Mindok. 


Kutná Hora: Město stříbra je hra určená pro 2-4 hráče s hrací dobou 30 minut na každého hráče. Ve hře se vrátíme do minulosti, do doby, kdy se ve 13. století v Kutné Hoře začalo těžit stříbro. Hráči ve hře co by představitelé patricijských rodů dolují stříbro, rozvíjejí městské cechy a budují město Kutná Hora. S tím, jak se bude město rozšiřovat, tak se mění i nabídka a poptávka po jednotlivých dostupných komoditách. Právě poslední věc, co se ve hře děje je to, co mě na hře láká nejvíce. Stejně jako mám rád práci s akciemi v Mombase, tak na toto se určitě těším. 


Hra je řízena výběrem akcí z šesti dvouhlavých karet, které mají hráči k dispozici a každá karta umožňuje zahrání jedné ze dvou dostupných akcí na kartě. Zahraná karta je potom k dispozici až v dalším kole hry. Tedy člověk musí v daném kole hodně rozmýšlet kdy jakou akci (kartu) zahrát, protože v každém kole zahraje pět ze šesti svých karet, ale po zahrání se ke kartě již v daném kole nedostane. V kole nejprve hráč zahraje dvě karty, poté hrají další hráči, opět zahraje dvě karty a nakonec až na něho přijde řada zahraje kartu jednu, poslední odhodí. 


Na konci kola potom hráč musí buď zaplatit daně, nebo přijde o svou pověst. Poté si vezme zpět své karty do ruky a může začít další kolo hry hned potom, co se posune žeton začínajícího hráče. 
Ještě bych zmínil jaké akce mají hráči k dispozici. Je to akce Kutání, které zvyšuje zpravidla produkci rudy a vede v pozdější fázi hry ke značnému zisku vítězných bodů. Další akcí je Právo, pomocí této akce hráči získávájí právo stavět ve městě budovy. Akce Parcela potom umožňuje hráči zabrání parcely pro stavbu. Akce Stavba umožňuje na parcele postavit budovu. Akce Příjem je jediná, která může hráčům přinést peníze a akce Sv. Barbora zhodnocuje nabité žetony Bratrstva a umožňuje získat výhody z dílku chrámu svaté Barbory. 


Od hry očekávám silné napojení na téma a zábavnou práci s ekonomikou jako takovou. Ve hře jsou komodity zastoupené pouze v rámci počítadel a fyzicky hráči pracují pouze s groši. 


Na závěr ještě přidám cenu, za kterou se dá hra pořídit.Vzhledem k tomu, jak dobře produkčně by měla být vyrobena, tak cena lehce nad 1300,-Kč by neměla být odrazující. 

Žádné komentáře: