úterý 5. listopadu 2019

Co takhle zkusit... Podmořská města

Na výstavě v Essenu v loňském roce 2018 opravdu hodně zaujala hra Vladimíra Suchého s názvem Underwater Cities, kterou u nás v české lokalizaci vydal Mindok pod názvem Podmořská města.


Podmořská města je původní kompletně česká desková hra, která využívá k budování podmořského města hráči karty. Karty jsou různých barev a pokud hrajete kartu ve stejné barvě odpovídající dostupné akci na hlavní hrací desce, potom využijete nejen akci z desky, ale i efekt, který je uveden na zahrané kartě. Pokud se vám z nějakého důvodu nepodaří zahrát kartu v odpovídající barvě, potom karta slouží pouze k aktivování akce na hrací desce. No a toto je základní herní mechanismus hry.


Po každém odehraném kole se posouvá žeton času, který odpočítá celkem 10 herních kol. Každé herní kolo se skládá ze tří tahů, které odpovídají zahrání tří karet. Po odehrání éry následuje fáze produkce, ve které produkujete různé zdroje. Éra je časový úsek, který odpovídá odehrání 4 kol, následně následuje éra po odehrání dalších 3 kol a poslední éra končí hru po dalších 3 odehraných kolech.
Z vyložených karet vytváříte různé kombinace, které násobí efekty např. jako ve hrách Master of Orion a Mars Teraformace. Zde na rozdíl od těchto her jste v podmořském světě, kde budujete svá města a za to získáváte v průběhu hry a na konci hry vítězné body.


Teď si ještě doplníme, že hra je určena pro 1-4 hráče s hrací dobou okolo 45 minut na hráče. Vzhledem k tomu, že jde o "hráčskou" hru, je doporučený věk od 12 let.
Hře je vytýkána jedna věc a to kvalita některých herních komponent. Slabší karton na krabici hře určitě odpustit dokážeme, ale tenké hrací desky jednotlivých hráčů, to už se jen tak neodpouští a je zde úplně stejný problém, jako u zmiňované Mars Teraformace, ke které jsem si musel dokoupit doplňkový materiál k deskám hráčů, aby komponenty zůstaly na svém místě i potom, když někdo nepatrně strčí do stolu.
Tento neduh ovšem bude řešit rozšíření, které nese název Underwater Cities: Discovery, které by mělo v češtině snad vydat vydavatelství Mindok. V tomto rozšíření jsou již kartonové desky pro hráče a to navíc s výřezy, což je naprosto skvělé.


Krom těchto desek hráčů zde máme i nové karty a nový herní mechanismus, který využívá nových karet asistentů, dále přibyly zelené metropole a přibude další hrací deska - muzeum. Muzeum slouží k tomu, když hráči provádějí objevy, tak své nálezy mohou v muzeu vystavovat a za to samozřejmě dostávají vítězné body.
Mělo by také dojít k poupravení původních pravidel hry, např. půjde zkrátit hru o jedno kolo.


Tato expanze byla představena letos v Essenu 2019.

Žádné komentáře: