pondělí 6. června 2022

Co takhle zkusit: Fort

Karetní hra pro 2-4 hráče s hrací dobou 20-40 minut. Tyto údaje najdete mimo jiné na krabičce hry Fort, kterou vydala před měsícem společnost Fox in the Box v češtině. 

Hráči začínají hru se dvěma kartami nejlepších kamarádů a dalšími osmi kartami kamarádů, o které se budou hráči přetahovat během hry. Ovšem tím hlavním, o co ve hře jde a za co je nejvíce vítězných bodů, tak to je bunkr, který hráči staví. 

Co by to bylo za děti, kdyby se nejen bavily s kamarády, ale děti si přece hrají s hračkami a rády jedí pizzu. No a právě hračky a pizza jsou základní suroviny ve hře. Hračky a pizzu hráči skladují buď ve skrýši nebo báglu. K tomu slouží hráčská deska, na které je také stupnice postupu ve stavbě bunkru a také popis fází tahu. 

Karty, které jsou tím hlavním ve hře, hrají hráči ve svém tahu, kdy vyhodnotí efekty karty přičemž protihráči mohou následovat zahranou kartu, ale vyhodnocují pouze efekt v horní části vyložené karty. Pro následování musí ovšem hráči odhodit z ruky kartu s  odpovídajícím symbolem již vyložené karty. 

Po odehrání karet má hráč možnost lanařit kamarády od protihráčů, kdy si vybírá karty z dvorku vybraného hráče nebo z parku. Parkem je nabídka z karet parku, nikoliv z karet hráčů. Jako poslední co hráči ve svém tahu dělají je to, že odhodí všechny zahrané karty a karty nejlepších kamarádů na odhazovací balíček, ale kamarády (karty) se kterými si hráč nehrál (nezahrál je) vyloží na svůj dvorek a z těchto karet si zase mohou ve svých tazích vybírat protihráči.
Nakonec si hráč dobere pět karet do ruky. 

Konec hry nastane buď když některý z hráčů dosáhne 25 a více vítězných bodů, nebo některý z hráčů dosáhne úrovně pět svého bunkru a nebo v balíčku parku již nejsou žádné karty. 
Ze shora uvedeného je zřejmé, že hra obsahuje hodne interakce mezi hráči při přetahování kamarádů, přičemž hlavním mechanismem je postupné budování balíčku, aby hráči zahráli ta nejlepší komba pro co největší získ vítězných bodů. 


Ještě doplním, že hru Fort najdete s cenovkou lehce nad 750,-Kč. 
Mně se mechanismus hry líbí a proto se už těším, až si ji vyzkouším. 

2 komentáře:

Endymion řekl(a)...

Měl jsem vyrobenou verzi doma, příjemná hra s vtipným tématem...

David Martinek alias Deth řekl(a)...

Tento týden mi to dorazí. Uvidím, ale zkusit jsem si to chtěl a Tomáše to určitě bude bavit, protože má rád škodící hry.