sobota 13. června 2009

Co takhle zkusit deskové hry? Dnes Memoir ´44 a Pandemic

Dnes si představíme hry, které mě samotného velice zaujaly a je zřejmě jen otázkou času, kdy se stanou součástí mé sbírky.
Pandemic je kooperativní hra, ve které se hráči v roli týmu expertů snaží ochránit lidstvo od smrtících epidemií. Každý člen týmu má své speciální schopnosti, které je nutno na cestě za vítězstvím kombinovat. Operační specialista například může zakládat po celém světě výzkumné ústavy, zatímco vědci stačí méně karet k tomu, aby našel na chorobu lék. Abyste uspěli, musíte cestovat, vynalézat i stavět. Pokud se vám choroby vymknou z rukou, prohráváte všichni!Pandemic je horkou novinkou z roku 2008 a již nyní si klestí cestu herními žebříčky!
Autor: Matt Leacock
Hrací doba: 45 minut
Počet hráčů: 2-4
Doporučený věk: od 10 let
Jazyk: kompletně v češtině.

Memoir '44 je vynikající taktická simulace z prostředí druhé světové války. Stejně jako například Battlelore se hraje na hexové hrací ploše, příkazy se jednotkám zadávají pomocí karet a je třeba mít i trochu štěstí při házení kostkami, kterým se vyhodnocují boje. V roli velitele musíte umět zkombinovat silné stránky všech jednotek pod vaším velením - pěchotu, tanky, paragány, dělostřelectvo či komanda. Jednotlivá scénária odpovídají historickým reáliím jednotlivých bitev druhé světové války. Memoir '44 lze jednoznačně doporučit všem, kteří mají rádí válečná témata.
Autor: Richard Borg
Hrací doba: 30-60 minut
Počet hráčů: 2-4 (ideálně 2)
Doporučený věk: od 8 let
Jazyk: česká pravidla včetně překladu všech karet ve hře.

Text i obrázek je převzatý z www.planetaher.cz

7 komentářů:

Unknown řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Anonymní řekl(a)...

Poridil jsem si Memoir a musim hre dat 10 bodu z 10. Doporucuji vsem, kteri maji radi PC hry typu blitzkrieg.

plusy
jedna hra trva cca 30 minut,
dynamicka hra,
neni nouze na prekvapive zvraty
karty rozkazu davaji hre stavu
historicke scenare
jednoducha pravidla
podpora hry (fora, stazeni novych historickych scenaru,...)

Mensi minus
vetsi podil nahody cca 40%

fishbone

David Martinek alias Deth řekl(a)...

Máš i nějaká rozšíření? Jaká doporučuješ? Tuto hru hodlám koupit v prosinci pod stromek, ale pokukuju i po rozšířeních, zejména Air Pack.

Anonymní řekl(a)...

Tento tyden mi prijde Mediterranean Theater a Winter/Desert board map. Mapa je snad posledni kus v CR. Vypada to, ze uz k dostani nebude nejen v CR. Za mesic mi dorazi i Eastern Front. Nechci hru komplikovat Air Packem. s timto rozsirenim se v podstate predelavaji vsechny scenare a upravuji pravidla (check letadel....) V kartach rozkazu je jedna karta letecky utok a to mi staci:).v jednoduchosti je sila:) Na http://www.daysofwonder.com/memoir44/en/content/scenarioapp/ najdes pak mnozstvi scenaru i bez tohoto rozsireni. fishbone

David Martinek alias Deth řekl(a)...

To jsem nevěděl, že s Air Pack má takový dopad na hru, dík za info, v takovém případě mě bude zřejmě zajímat východní fronta a winter/desert map pack. Jinak, sehnat ho, by neměl být problém viz. např. http://www.planetaher.cz/memoir-44-winterdesert-board-map-p-300.html. Mají nyní 4 ks.
Odkuk objednáváš? Bereš to jen v češtině? Já anglické kartičky nechci, proto bych asi musel objednávat doplňky na hras.cz, kde toho mají dost bez materiálu v angličtině.
Až ti to dorazí, napiš prosím tě, jak to které rozšíření vypadá. Vím jen, že v tom map packu jsou jen mapy, ale co Eastern Front, tam by měly být i karty nebo ne? Popř. jak Pacifik je na tom s kartami? Podle různých fotek jsem neviděl, že by v baleních měly být karty. http://hras.cz/spolecenske-hry/nase-nejprodavanejsi-hry/memoir-44-pacific-theater.aspx

Anonymní řekl(a)...

Objednal jsem to pres Kvakiho primo black firu. BF vydalo zakladni baleni cele v cestine vcetne karet rozkazu. U ostatnich prodejcu muzes najit jenom prelozena pravidla. Musis si na to dat pozor. Ostatni rozsireni jsou jenom v anglictine. Co se tyce Memoir Air je to muj nazor. Radeji hru nekomplikovat. Pro hru mohou byt letecke jednotky zajimave, ale pak upravuji vsechny scenare, tereny.... V podstate doplnuji a upravuji zakladni pravidla. Predpokladam, ze karty v Memoir Air budou v anglictine. fishbone

David Martinek alias Deth řekl(a)...

Tak jsi zřejmě měl pravdu ohledně té winter/desert map, protože jsem se díval, že postupně v obchodech mizí a nejsou, tak jsem si preventivně už toto rozšíření objednal, aniž bych už měl základí hru