úterý 30. dubna 2013

Co takhle zkusit deskové hry? Dnes Kemet

K sepsání tohoto krátkého shrnutí o hře Kemet, vydané v roce 2012 mě přivedl Endymion, který také přeložil pravidla a přehled karet k této hře viz. ZDE.


Hra Kemet je strategická desková hra, která je nyní v žebříčku BGG na 507 místě, pro srovnání s předchozí popisovanou hrou Tzolk´in Mayský kalendář je mezi strategickými hrami žebříčku BGG na 255. místě (Tzolk´in 14. místo).
Hra je určena hráčům ve věku od 13 let v počtu od 2 do 5 s hrací dobou do 90 min.


Hraje se na vítězné body, které můžete získat několika způsoby, např. držením některých pozic na mapě, vítězstvím při napadení soupeře, získání bodů pomocí událostí nebo úkolů.
Co je určitě dobře, že hrací deska pro každý počet hráčů je jiná. Respektive jsou zde dvě desky pro různé počty hráčů a podle toho se také buď využívá mapa celá, nebo jen její část a tak může docházet ke konfliktům v každém počtu hráčů přibližně stejně často.
Hra samotná se skládá z fází nocí a dne, které probíhají až do doby, kdy jeden z hráčů nezvítězí. Noc je fází přípravnou, den je fází akční. V případě, že hráč v denní fázi vlastní 8 VB bodů nebo více, ten se stává vítězem.
Ve fázi noční se rozdělí body modlitem, tedy v podstatě platidlo, následně se rozdělí karty Božského zásahu, poté se vyhodnotí efekty schopností a nakonec se určí pořadí hráčů.
V denní fázi potom hráč použije svých 5 žetonů akce, k provedení potřebných kroků tak, jak si je naplánoval. Nebudu zde jednotlivé možnosti rozebírat, kdo má zájem, pročte si pravidla.
Jak shora uvedeno, hra si v žebříčcích hráčů příliš dobře nevede, to ovšem nemusí znamenat, že by mělo jít o hru špatnou a věřím tomu, že by mohla mile překvapit, až si ji Endymion pořídí ;-).

3 komentáře:

Endymion řekl(a)...

V tom žebříčku je to, ale ovlivněno malým počtem hlasujících, jelikož, Kemet je nová hra a má ji hrozně málo lidí, tak pro něj hlasovalo zatím jen kolem 500 lidí, kdežto pro Tzolkin už přes 3000. Spíš koukám na recenze a dojmy ze hry než na umístění v žebříčku.

David Martinek alias Deth řekl(a)...

Jasný, rozumím. Ale ono i to, že hru hodnotilo jen 500 hráčů může o lecčem napovídat. Jako například, že hra neoslovila zas tak moc velkou hráčskou základnu.
Ale jak jsem naznačil, věřím, že by se hra mohla v našem kolektivu zalíbit. Jen doufám, že pro mě nebude takovým zklamáním, jako Olympos. Ale zase od Olympos (409. na BGG) jsem asi očekával až moc.
Jinak i jiné hry z roku 2012, jako Kemet jsou mezi hráči hodnocené o dost více, např. Lords of Waterdeep (32.) nebo Terra Mystica (35.).
Snad ještě doplním, že v minulosti jsem měl o dost více her než nyní, což napovídá, že jsem se hodně krát spálil např. LeHavre (8.), Vysoké napětí (7.), Kuba, Pilíře země, Runebound a další.

Endymion řekl(a)...

Jasný. Já taky ještě spíš koukám na bodové hodnocení a to je 7,79, což je hodně vysoké.
jinak uvidíme, taky se chystám asi nějaký hry prodat, potřebuju uvolnit místo :-)