pondělí 29. dubna 2013

Co takhle zkusit deskové hry? Dnes Tzolk´in Mayský kalendář

Dnes bychom si mohli trošku představit hru, kterou vydal Mindok v české verzi a jde o pravověrné euro.
Tou hrou je Tzolk´in Mayský kalendář, hra určená pro 2-4 hráče s hrací dobou okolo 90 min, rokem vydání je 2012.


Tato desková hra je zasazena do prostředí Mayů, ale nezapomeňte, jde o euro hru, tedy mechanismus je hlavní složkou hry, kdy prostředí jen dotváří atmosféru.
Ve hře se ujmete role jednoho z Ajawů, vůdce mayských kmenů a jen ten nejmocnější, vlastně nejbohatší na konci hry může zvítězit.
Zásadním prvkem této hry, stejně jako u jiných obdobných euro her, je umisťování dělníků na jednotlivá políčka, která mají různý význam a z toho pramenící zisk. Sklízíte úrodu, získáváte suroviny, stavíte monumenty a snažíte se vyvarovat hněvu bohů.


Co tuto hru poněkud odlišuje od jiných, je krásné grafické zpracování s důmyslnou soustavou šesti kol, kdy pět krajních představuje mayská města. Čím déle ponecháte své dělníky v těchto městech, tím více výhod potom získáte. S tím, jak se kola postupně otáčejí, hráči získávají jiné možnosti, jak se k té které surovině dostat, nebo získat nějakou jinou výhodu.
Hra se hraje na celkem 26 kol, která rozdělují 4 etapy, na konci každé etapy dochází ke krmení.   Hráč si stejně jako v Agricole musí vše dobře hlídat, spočítat a vůbec udržovat přehled, aby mohl být úspěšný. Ve hře je velmi málo náhody, přičemž stejně jako ve zmiňované Agricole prvním hráčem není v každém kole někdo jiný, ale může jím být jeden tentýž hráč, který potom z takové pozice může těžit při umisťování dělníků.
Když si přečtete poznatky hráčů, kteří hru hráli, tak velmi často je zmiňován fakt, že jde v podstatě o hru jednoduchou na pravidla, kterou lze vysvětlit za 15 min. Ovšem naproti tomu silně strategickou hru.
Pokud jde o mě, tak přemýšlím, zda si hru nepořídit. Lze na ni použít Doky od Mindoku, kterých doma mám za více než 200,-Kč, ale ještě si podrobně přečtu návod ke hře, více recenzí a pak se uvidí. Běžná cena v e-shopech se pohybuje od 869,-Kč např. ZDE.
Ještě snad mohu doplnit, že v žebříčku BGG je hra na velmi pěkném 20. místě a mezi strategickými hrami dokonce na místě 14. Více BGG ZDE.

Žádné komentáře: