pondělí 8. listopadu 2021

Co takhle zkusit: Brazil - Imperial

Kdo by to řekl. Koncem minulého týdne jsem zaregistroval vydání civilizační hry Brazil: Imperial u našich sousedů v Polsku a shlédl video návod. 

Hra mě neskutečně zaujala, ale říkal jsem si "tato hra určitě v češtině nevyjde, protože je nutná kompletní lokalizace", neboť hra obsahuje i text na herních komponentách. 
Uteklo jen pár dnů a hle, Tlama games ohlásila plnou lokalizaci hry do češtiny a objevila se předobjednávka na duben 2022 za zvýhodněnou cenu 1099,-Kč (já ji mám s mojí slevou za 1067,-Kč) a poštovným zdarma. 
Na stránce ke hře jsou již také dostupná pravidla hry v češtině, tak není problém, aby se člověk před koupí s hrou dostatečně seznámil právě díky načtení pravidel. 

Hru Brazil: Imperium si užijete v počtu 1-4 hráčů s hrací dobou okolo 100 minut. 
Samozřejmě se hraje na vítězné body, přičemž hra trvá tři éry. Do další éry hráči postoupí poté, co některý splní úkol pro aktuální éru. 
Tah hráče je rozdělen na dvě fáze. První je fáze akce, ve které provede hráč právě jednu akci, druhou fází je pohyb, kde hráč pohne některou svou vojenskou jednotkou a poté má možnost provést pohyb navíc, pokud mu to umožňuje dříve zahraná akce. Následkem pohybu může dojít k boji. Poté, co takový svůj tah provede jeden hráč, následuje další a takto se střídají, až do konce éry. Na jejím konci každý hráč umístí akční žeton na spodní pole akce lícem dolů, kterou tak vylepší pro další éry. 

Pokud jde o akce samotné, tak hráč má k dispozici: 
- nasazení - vojenské jednotky na mapu
- malba - hráč si vybere obraz z galerie
- stavba - přidání budovy nebo města do svého impéria
- produkce - možnost využití vyprodukovaných surovin k placení poplatků a směně ze jiné předměty
- renovace - vyprodukování surovin či prostředků
- výroba - jednoho výrobku umístěného ve vrchní části desky hráče
- dovoz - umístění jedné suroviny ze společné zásoby do své zásoby
- obchod - směňování surovin. 


Pokud jde o herní mapu, tak tu je možné připravit podle různých scénářů pravidel, kterých je celkem 8, ale nelze vybrat jakékoliv rozložení, neboť každý scénář vyžaduje jiný počet hráčů. 
Hra vypadá úchvatně a já jen doufám, že se bude skvěle hrát. 

Žádné komentáře: