pondělí 12. října 2009

Svět Warhammer

Protože nejpozději v prosinci 2009 budeme hrát Warhammer Invasion LCG, tak přináším výtah z článku Gedimana o světě Warhammer, který je uveřejněn zde.
Původ Warhammeru lze vystopovat do roku 1981, kdy Britové Richard Halliwell a Rick Priestley vydali jeho předchůdce, stolní hru jménem Reaper. Jednalo se o tahovou bitevní hru maximálně třiceti figurek. O dva roky později se k dvojici přidal Bryan Ansell a společně sepsali pravidla pro Warhammer Fantasy, která následně vydali u populární firmy Games Workshop (ta již od roku 1975 vydává stolní hry a mezi její zakladatele patří takoví velikáni jako Ian Livingstone a Steve Jackson).
Místopis a frakce velice očividně připomínají skutečnou historickou realitu i mnohé lidové legendy a pohádky.
Svět Warhammer Fantasy se, spolu s DnD světem Greyhawk, řadí mezi nejstarší komerční fantasy světy – tedy ty světy, které byly vytvořeny speciálně pro již existující hru, aby ji dodaly nádech, který se hráčům líbí. Warhammer Fantasy dále inspiroval taková díla, jakým je např. Warcraft. Kromě figurkové hry vyšly počítačové tahové i real-time strategie (např. Mark of Chaos), karetní hra (WarCry), hra na hrdiny (Warhammer Fantasy Roleplay), série románů a komiksů, MMORPG Warhammer Online: Age of Reckoning (které se dnes snaží konkurovat hře World of Warcraft), stolní hra v menším měřítku (Warmaster), stolní hra zobrazující námořní bitvy (Man O‘ War) či stolní hra zobrazující boj ve městě (Mordheim). Popularita Warhammeru

Žádné komentáře: