úterý 24. dubna 2018

Co takhle zkusit... Tokaido

Jíž v roce 2014 přinesla na náš deskoherní trh společnost Mindok oddechovou hru Tokaido (původně vydána 2012), kterou později vydal pod svoji hlavičkou také v češtině Blackfire.


Pokud si při hraní deskových her chcete také více oddechnout, potom právě Tokaido je jedna z her, které vám to určitě umožní.
Procházíte Japonskem z města Kjóta do města Edo (dnes Tokio), kdy putování po cestě, které se přezdívá Tokaido sahá až do 11. století, přičemž cesta samotná je dlouhá 500 km.
Během tohoto putování budete navštěvovat různé lokace (hostince, vyhlídky, prameny, trh se suvenýry apod.), které vám přináší vítězné body.
Hráči mají možnost si na začátku hry vybrat jednu z několika postav, kdy každá má jinou schopnost, kterou je třeba využívat, aby jste získali více vítězných bodů, než protihráči. Na tahu je vždy hráč, který má svou figurku na poslední pozici a tak se může stát, že jeden hráč hraje i vícekrát po sobě. K tomu dochází zejména tehdy, když jiní hráči raději popojdou o větší kus cesty dopředu, aby jim jiní hráči neobsadili jimi vybrané destinace.


Ač je hra určena pro 2-5 hráčů, tak je doporučováno hrát ve 3-5 hráčích, protože ve dvou je využívána třetí figurka, kterou střídavě táhnou jednotliví protihráči a jsou lidé, kteří si na tento herní mechanismus stěžují. Jiní zase říkají, že jde o zajímavý prvek, který přináší do hry další strategii.
Herní doba je udávaná 45 min. a odpovídá realitě. Vzhledem k tématu hry, jednoduchosti pravidel a doporučenému věku hráčů od 8 let je zřejmé, že jde o rodinnou hru. Pravidla hry čítají pouze 8 stran.


Tokaido jsem neměl možnost si zahrát, ale líbí se mi jak vypadá a protože takto oddechovou hru doma nemám, tak je možné, že se v mé sbírce co nevidět objeví.
Hru lze pořídit od 830,-Kč a pokud je vám základní hra málo, potom je k dispozici v češtině i rozšíření s názvem Rozcestí, které lze koupit od 455,-Kč. Do hry přináší nové poutníky, malou hrací desku a další možnosti cestování. Obrázek z rozšíření vidíte níže.

Žádné komentáře: