sobota 17. října 2020

Co takhle zkusit: Pax Pamir 2. edice


Co nevidět bude na českém trhu v našem rodném jazyce další ze "zvláštních" her, které vydává společnost Fox in the Box. Jde o druhou edici hry Pax Pamir, která mě velmi zaujala po shlédnutí Game Playe na YouTube kanále Nithrania, ZDE přináším odkaz na návod. 
Jedná se o historickou hru o politice, která nás zavede do století 19., kde probíhá boj o moc v Afghánistánu. Říše, kterou drželi po hromadě durránijšští princové se hroutí a ze stínu vystupují noví vládcové. 
Hrací doba je uváděna v rozmezí 45-120 minut a hra je určena pro 1-5 hráčů. Autorem je Cole Wehrle, který stojí také za hrami Root, John Company, Oath. 


Ve hře hráči utváření koalice, aby vybudovali nový stát. Hráči se mohou přiklonit na stranu afghánců, rusů nebo britů. V určitém bodě hry přijde do hry karta události která zapříčiní kontrolu dominance na mapě (podobně jako např. ve hře Studená válka) . V tu dobu hráči změří své síly a rozdají si vítězné body. V balíčku karet jsou celkem 4 karty kontroly dominance. 


Ve hře se hráči střídají v tazích. Během tahu každý hráč může zahrát až dvě akce a poté přijde na řadu fáze úklidu. 
Základní akce jsou ve hře pouze dvě a to nákup, kdy si hráč může koupit karty. Pokud hráč koupí kartu události, takovou nezískává do ruky, ale je vyhodnocena okamžitě po nákupu. Některé karty mají okamžití efekt, jiné mají dopad přetrvávající. Druhou akcí je zahrání karty z ruky a její přidání ke dvoru do hracího prostoru hráče. Po zahraní karty se vyhodnotí její účinek podle vyobrazených symbolů. Zpravidla půjde o umisťování válců (představují buď špehy, když jsou umístěné na karty protihráčů nebo kmeny na mapě) a kvádrů na mapu (představují cesty nebo vojsko). 
Další akce na kartách se dají využívat jen, když je hráč má ve svém dvoře. Lze hrát i akci navíc, což je možnost zahrání karty, která má symbol shodný s preferovaným symbolem, které jsou celkem čtyři a označuje je na mapě miniatura minaretu. Tyto symboly jsou ekonomický, vojenský, politický a symbol špionáže. 


Hra může skončit dvěma způsoby a to, že se buď poslední kontrolou dominance nebo v době, když jeden z hráčů má po kontrole dominance o 4 vítězné body více než druhý hráč v pořadí. Potom dojde k předčasnému konci hry. 


Hru Pax Pamir druhá edice bych si moc a moc rád pořídil, ale myslím si, že bych ji neměl s kým hrát a to je mnohem zásadnější problém, než cena hry samotná, která není z nejnižších. Vždyť nyní ve zvýhodněném předprodeji je k dispozici za necelé dva tisíce korun. Mít aspoň dva spoluhráče (možná i jednoho), který by si hru se mnou byl ochotný zahrát, tak bych i tak do hry investoval. 
Ze série Pax by mělo jít o jednodušší hru. Pravidla hry jsou napsána na nějakých 14 stranách, jejich celková délka je 20 stran. 

Žádné komentáře: