úterý 18. ledna 2022

Co takhle zkusit... Cthulhu: I smrt může zemřít

Právě nyní se dostala na pulty našich obchodů s deskovými hrami figurková hra Cthulhu: I smrt může zemřít, kterou lokalizovalo vydavatelství REX hry. Spolu se základní krabicí si mohou hráči koupit i dvě rozšíření v češtině s prastarými, kterými jsou Yog-Sothoth a Shub-Niggurath. 

Hra využívá svět, který stvořil spisovatel H. P. Lovecraft, svět který se točí kolem mýtu Cthulhu. 
Hru si užijí hráči v počtu 1-5 hráčů, kteří u hry stráví asi 90-120 minut. Hra je to kooperativní příběhová a tak bude asi záležet na konkrétním příběhu a počtu hráčů, jaký čas u ní strávíte. Doporučený věk hráčů je od 14 let. Ovšem vzhledem k tomu, jak jsou pravidla hry přístupná, tak si hru určitě užijí i mladší hráči. Celá pravidla hry mají 20 stran se spoustou obrázků. 
Ve hře se hráči snaží překazit rituál kultistů a zabít prastarého. Postavy si zlepšují hraním své zkušenosti, ale při tom ztrácejí  svou příčetnost a to může vést k zajímavým situacím.


Cthulhu: I smrt může zemřít disponuje šesti scénáři a dvěma prastarými. I jeden a ten samý scénář nebude při hraní jiného prastarého stejný, protože do balíčku mythos se přimíchávají i karty mythos od prastarého. V základní hře tedy máme k dispozici celkem 12 variant a komu je to málo, ten si může pořídit další dvě lokalizovaná rozšíření, která hru obohatí o další dva prastaré. 
Přední strany krabiček rozšíření jsou na obrázcích níže. 


V rozšíření najdete kromě prastarého a jeho karet také jeho přisluhovače, jejich karty a karty mythos. Rozšíření stojí okolo 650,-Kč, základní hra okolo 2700,-Kč. 


Na největším portálu o deskových hrách BoardGameGeek je tato hra v žebříčku na celkovém 119 místě a v rámci kategorie tématických her na příčce 23. Hra byla původně financována přes Kickstarter v roce 2019 a stojí za ní vydavatelství CMON. 

2 komentáře:

Endymion řekl(a)...

Občas si to zahraju, i s klukem, a celkem zábava :-)

David Martinek alias Deth řekl(a)...

Endymion, všiml jsem si fotek na FB jak jste hráli :-)