pondělí 1. srpna 2022

Co takhle zkusit hru La Granja

A co si takhle v listopadu dopřát v češtině hru La Granja a to hned v Deluxe Master set edici? Žádný problém, protože v listopadu tuto euro hru kompletně v češtině přinese na náš trh společnost Tlama Games. 


Jedná se o ekonomickou hru pro 1-4 hráče, kteří se budou starat o malé farmy na ostrově Mallorca. U hry potom stráví nějakých 90-120 minut. 
Jde o vylepšenou a o celkem 12 modulů rozšířenou hru La Granja z roku 2014, která okupuje dvousté místo žebříčku BGG. V nové edici je vydána přes Kickstarter v letošním roce. 


Cílem hráčů je samozřejmě nasbírat co největší počet vítězných bodů. Toho dosáhnou tím, že budou usilovat o to, aby se z jejich farem stalo jejich rozšiřováním mocné venkovské sídlo La Granja. Hráči budou také dodávat zboží do vesnice a na co největší zisk vítězných bodů mají celkem 6 kol. 
Každé kolo má čtyři fáze a to fáze farmaření, fáze výnosu, fáze přepravy a fáze bodování. Krom toho, že hráči hrají jasné dané fáze, tak kdykoliv během hraní mohou hrát akce, které jsou vykonatelné kdykoliv jako je využívání obchodních komodit, nákup a prodej zdrojů, vylepšování zdrojů nebo zboží ze sklizně na polnostech. 


Ve fázi farmaření hráči zahrají kartu farmy a doberou nové karty. Poté následuje příjem, růst na polnostech a mladé prasat a nakonec nákup destiček střech. 
Ve fázi výnosu hráči berou kostky výnosu a podle hodnoty provedou akci. 
Ve vázi přepravy si nejprve vyberou destičky oslíka, postoupí na stupnici siesty, poté provedou dodávku zdarma a nakonec si mohou koupit dodávky navíc. 
Ve fázi bodování získají hráči vítězné body na konci každého kola a provedou údržbu. Na konci šestého posledního kola se provede ještě bodování navíc podle pravidel. 


U této hry mě hned na první pohled zaujaly dvě věci a to dva herní prvky. Jedním je deska hráče, která je vícevrstvá a umožňuje zasunutí karty farmy na různá místa, kde potom tyto karty zesilují efekty. Tím druhým prvkem, který se mi hrozně líbí jsou právě karty farmy, které mi trochu připomínají ty ze hry Sierra West. Jde vlastně o multifukční karty, na kterých jsou celkem čtyři zóny a tyto zóny so hrají do výřezů hráčské desky. 

Hra je dnešního dne a zítra v předobjednávce na Tlama Games k dostání za 1759,-Kč, pokud nemáte žádnou věrnostní slevu. Pokud hru objednáte mezi prvními sto zákazníky, tak s heslem LASLEVA můžete mít hru o 10% levněji. Já hru s touto slevou a započítanou věrnostní slevou zakoupil za 1512,-Kč. Poštovné je zdarma. 

Žádné komentáře: