středa 7. září 2022

Co takhle zkusit hru Zátoka obchodníků


Zátoku obchodníku před nedávnem na n náš trh uvedla společnost Tlama Games a to hned se čtyřmi rozšířeními. Těm se věnovat ovšem nechci, pouze na konec tohoto příspěvku přidám obrázky zadních stran krabic těchto rozšíření, kde si můžete přečíst o čem jsou. Je ve zkratece, tři z nich přinášejí nové postavy pro hráče a možnost hrát hru, která je pro 1-4 hráče, v pěti. Rozšíření Tajná skrýš potom přináši větší varibialitu do hry Zátoka obchodníků. 


No a o čem, že Zátoka obchodníků je. Jde o asymetrickou fantasy hru, kde se hráči ujímají jedinečných obchodníků, se kterými budou vyrábět čarovné předměty, které potom za zlatúo (vítězné body) budou prodávat dobrodruhům, kteří připlouvají do přístavu.
Zásadní v této hře je to, že každý hráč má k dispozici jinou postavu s různým herním materiálem a různými mechanismy (třeba jako ve hře Root). 


Ve hře se budete přetahovat o zákazníky, ovlivňovat poptávku na trhu a zápolit o přízeň čtyř cechů. Můžete zaké zaměstnávat obyvatele zátoky a tak spouštět různé akce při jejich najímání a později při jejich aktivaci. 
Základní hra nabízí čtyři postavy, tedy hru čtyř hráčů. Při pořízení patřičného rozšíření potom může ke hře usednout hráčů pět. 


Hra má celkem čtyři fáze. 
Ve fázi vyplutí první dobrodruzi nastupují na lodě mířící do Zátoky obchodníků. 
Ve fázi výroby vyrábí hráči zboží, snaží se si naklonit sponzory a pokoušení je ovlivnit poptávku po zboží. 
Ve fázi obchodu získávají hráči zlato prodejem zboží, případně obdrží sponzorské dary. 
Poslední je fáze úklidu, kdy se hra připraví pro další kolo. Ta jsou ve hře celkem tři a na konci posledního se tato fáze vynechává. 
Ještě doplním, že hrací doba je u této hry udávána na 60-90 minut. Hra prvně vyšla v zahraničí v roce 2021. Autorem ilustrací je vyhlášený Mihajlo Dimitrievski. 

Nakonec ještě přidám slibované zadní strany krabic rozšíření, která jsou dostupná také v češtině. 




Žádné komentáře: