pondělí 1. srpna 2011

Co takhle zkusit deskové hry? Dnes Olympos


Phillipe Keyaerts je autorem deskových her Vinci, SmallWorld , Evo, SmallWorld Underground. A právě tento tvůrce her stojí za hrou Olympos. Jde o jednu z mála her, které mě v poslední době zaujaly. Protože v těchto dnech se dostává Olympos na pulty obchodů, povězme si o hře několik slov.


Hra Olympos je určena pro 3-5 hráčů s hrací dobou 60 - 90 min. s doporučeným věkem hráčů od 10 let.
Na Zatrolených hrách najdete ke stažení pravidla přeložená do češtiny a protože komponenty neobsahují text, je hra dostupná i lidem, kteří nevládnou cizím jazykem. Pro nejednoho člověka je důležitá i cena, která nepřesáhne tisíc korun.

Stejně jako v mé oblíbené hře Cyclades se v Olympos podíváme do minulosti, v tomto případě do Řecka a na bájnou Atlantidu. Hráči ve hře převezmou role kmenů, se kterými se snaží rozšiřovat svá území a rozvíjet tak svou říši. Kmeny vynalézají nové technologie, staví budovy a bojují s druhými kmeny o území.
Stejně jako ve hře Red November platí hráči za akce časem, tedy hráč, který "šetří", může hrát i několikrát po sobě, než dojde řada na dalšího hráče.
Co by to bylo za Řecko, kdy zde nebyli bohové. Ti projevují jednotlivým kmenům svou přízeň a tak kmenům pomoci a nebo bezbožným kmenům ublížit. Hráč, který si počíná nejlépe a získá nejvíce bodů prestiže vyhrává.
Hra se mi líbí svým grafickým ztvárněním a po přečtení pravidel jsem se rozhodl, že hru zařadím do wish-listu s tím, že její nákup ještě musím zvážit a to proto, že je hra určena pro hru v počtu od 3 hráčů, což je pro mě poněkud limitující.

Žádné komentáře: