středa 24. července 2024

Report z hraní... Archa Nova (24.7.2024)

Zejména protože se Jenaaaovi při prvním hraní Archa Nova zalíbila, tak jsme ji zahráli v krátké době po sobě opět. Tentokrát ovšem ve třech i s Lamiickem a samozřejmě opět i s rozšířením Vodní světy. 


Tentokrát Jenaaa mnohem lépe vylepšoval zoo a tím získával body popularity, ale opět zanedbával ochranářský aspekt a na to dojel. Lamiicek se nejvíce soustředil na ochranářské body a to mu přineslo zasloužené vítězství. I když se musím přiznat, že na vítězství jsem si pomýšlel také, ale jak se ukazatele obou stupnic k sobě přibližovaly, tak jsem pochopil, že na první místo můžu zapomenout. 


Jak je mým dobrým zvykem v poslední době, tak na obrázcích níže uvidíte herní plány jednotlivách hráčů seřazené v pořadí od nejlepšího k nejhoršímu. 





U hry jsme strávili celé 3 hodiny a 10 minut. 

Konečné skóre:
1. Lamiicek (modrý) 16 bodů
2. Deth (černý) 11 bodů
3. Jenaaaa (červený) -24 bodů. 

Report z hraní... Hostina pro Ódina (23.7.2024)

V pozměněné sestavě, stále ovšem ve třech a tentokrát s minirozšířením Sklizeň jsme si s Endymionem (žlutý) a Korgisem (modrý) zahráli opět Hostinu pro Ódina. Jde o eurovku, která nás fakt baví. 


Já jsem se tentokrát rozhodl hrá na lov velryb a vylepšování zboží. Endymion se vrhl na nákupy lodí a přesídlování, Korgis šel cestou plundrování a využívání karet profesí. 


Rozšíření Sklizeň, které je součástí české verze hry od Tlama games hru vykoplo bodově směrem výše, protože je zde jiná distribuce při sklizni. Alespoň takový dojem to na nás udělalo. 




Konečné skóre po 2 hodinách a 30 minutách:
1. Korgis 103 bodů
2. Endymion 93 bodů 
3. Deth 80 bodů. 

pondělí 22. července 2024

Report z hraní... Hostina pro Ódina (21.7.2024)


Ani se mi tomu nechtělo věřit, ale podle zápisů z hraní tomu tak být musí. Hostinu pro Ódina jsme doposud hráli pouze jednou a to v loňském roce. 


Tedy teprvné podruhé jsme si zahráli včera s Korgisem a Filipem. Filipa na hraní už fakt brát nechci. To člověk potom nehraje o první, ale přinejlepším o druhé místo, neboť o prvním je v podstatě při jeho účasti již rozhodnuto. 


Ve zkratce jde naše hraní vylíčit jednoduše tak, že jsme využívali všichni tak nějak všechny dostupné akce s tím, že více používané byly lov (asi nejvíce Korgis), drancování a plenění a také odstatní akce obchodu, a také stavby domů (Deth a Filip). 
Nikdo z nás nevyužil plavby k tomu, aby ovládl některý z ostrovů.
Nejvíce záporných bodů na domovské desce jsem posbíral já a tak jsem si nezasloužil skončit jinak, než poslední. 


Konečné skóre po 2 hodinách a 20 minutách:
1. Filip 92 bodů (žlutý)
2. Korgis 77 bodů (modrý)
3. Deth 60 bodů (černý). 

neděle 21. července 2024

Report z hraní... Archa Nova (18.7.2024)


Opět, jak jinak, s rozšířením Vodní světy, ale tentokrát jen ve dvou jsem si s Jenaaaou zahrál Archu Nova. Jenaaa ji hrál prvně a překvapilov mě, že ho tato hra bavila a tak si ji dáme příští týden znova. 
Jenaaa v podstavě vůbec nehrál na podporu projektů, ale soustředil se na svou zoo, což nezvládl optimalizovat, neboť jak vidno, na druhé fotce níže, tak měl na konci hry obrovskou sumu v zásobě, místo toho, aby peníze smysluplně utrácel během hraní. 
Já si hru užíval. Vše šlo tak nějak na pohodu, ale zato vděčím určitě tomu, že hrál se mnou právě Jenaaa. Nemůžu si stěžovat. S obřím náskokem jsem vyhrál. 
V této druhé partii s Vodními světy nám málo chodily karty z tohoto rozšíření, proto jsem na vodní živočichy ani nehrál. 



Konečné skóre po 3 hodinách hraní:
1. Deth (černý) 13 bodů
2. Jenaaa (modrý) -35 bodů. 

sobota 20. července 2024

Report z hraní... Archa Nova (16.7.2024)

Konečně jsme se také dostali k zahrání mé oblíbené hry Archa Nova, tentokrát i s rozšířením Vodní světy. To naštěstí hru nijak nekomplikuje, ale zajímavým způsobem obohacuje a tak jsem po zahrání měl ze hry opět skvělý pocit. 


Už od začátku se nám utrhl Filip zejména na stupnici atraktivity ZOO a stále byl tak nějak na před a ani podpora projektů Korgisem na tom nic nezměnila. 
Všichni jsme využívaly naše asymetrické herní desky, které měly velmi zajímavé efekty a spolu s vydraftovanými kartami akcí bylo hraní fakt zábavné. Jen škoda, že jsme si s Korgisem příliš neškrtli. 




Konečné skóre po 3 hod. a 20 min.:
1. Filip (žlutý) 9 bodů
2. Korgis (červený) -6 bodů
3. Deth (černý) -16 bodů. 

pátek 19. července 2024

Krátký report z celodenního hraní... Divukraj, Legendy Západu, Siegestorm (13.7.2024)

Letošního celodenního hraní se zůčasnil Deth, Korgis, Lamiicek, Kuba a Dáda. Na pořadu byly tři hry s tím, že jsme tentokrát nezahráli Hru o trůny: deskovou hru, jak bývalo zvykem. 
Na pořadu dne byl Divukraj s rozšířeními Skalověží, Zvonkobraní a Slyšte!, Slyšte!, následovali premiérově Legendy Západu a nakonec jsme si dali turnaj ve hře Siegestorm. 


Hraní otevřel tedy Divukraj, u kterého jsme v pěti strávili 2 hodiny a 50 minut. Hra nás všechny bavila a říkali jsme si, že bychom si dokázali představit zahrát Divukraj i se všemi rozšířeními najednou. 


Konečné skóre bylo následující:
1. Lamiicek 72 bodů
2. Korgis 69 bodů
3. Kuba 62 bodů
4. Deth 53 bodů  
5. Dáda 30 bodů.






Dali jsme si lehce pikantní guláš s chlebem a došlo na hraní Legend Západu. 


Deth se ujal postavy Jesse James, Lamiicek Sundance Kida, Kuba Y. B. Rowdyho, Korgis Belle Star a  Dáda Patta Gerreta. Hru jsme všichni krom Dády skončili jako psanci. Dáda ovšem svůj potenciál strážce zákona patřičně nevyužil. 


Legendy Západu nám zabraly 3 hodiny a 30 minut. Hra se hodně líbila Kubovi a zejména Lamiickovi. Já jsem byl velmi rozpačitý z pravidel a hlavně některých nejasností na kartách, které nešlo objasnit dohledáním v pravidlech. 
Ještě doplním, že jsme hráli středně dlouhou variantu hry, tedy na 25 bodů. Ve hře docházelo často na přestřelky, ale o to méně se hrály hazardní hry, což je škoda. 


Konečné skóre:
1. Lamiicek 37 bodů
2. Deth 26 bodů
3. Kuba 23 bodů (více bodů psance než Korgis)
4. Korgis 23 bodů
5. Dáda 13 bodů. 






Nakonce po pikantní klobáse s pečivem a hořčití proběhl turnaj ve hře Siegestorm, který jsme hráli asi 90 minut celkem systémem každý s každým. 


Deth hrál za Mzrazivé obry, Dáda za  Yrsa, Korgis za Styxie, Kuba za Čchun-laj a Lamiicek za Serafie. Po celou dobu hraní hrál každý s jedním vybraným balíčkem, jak uvedeno výše. 

Lamiicek porazil všechny protihráče, Kuba prohrál jen s Lamiickem, Korgis prohrál jen s Lamiickem a Kubou. Dáda prohrál se všemi kromě Detha a Deth prohrál s úplně všemi protihráči. 
Vítězem byl tedy opět Lamiicek, za ním Kuba, poté Korgis, Dáda a Deth. 

Lamiicek vyhrál při celodenním hraní vše co bylo možné. Pivo teklo proudem a jídla bylo také dost. Tedy za rok zase naviděnou. 

středa 10. července 2024

Report z hraní... Legendy Dávnozemě (9.7.2024)


To je tak, když si při hraní řeknete "spálím všechny ameritrash hry". To, jak mě pojeli kostky při nespočtu soubojů při hraní Legend Dávnozemě včerejšího dne, to si snad ani nedovedete představit. Ale jo, přišla útěcha :-) , jednou v předposledním svém tahu hry jsem vyhrál. Jeden jediný souboj za celou hru. Bylo jedno, kdo proti mě stál, zda to byla příšera nebo protihráči, bylo jedno jestli mám hromadu kostek a ostatní ne, bylo jedno jestli jsem kostky přehazoval, vždy (krom jednoho případu) to dopadlo stejně. Prostě zoufalství. Je tedy až s podivem, že jsem neskončil poslední. Ono se mi ale dařilo získávat docela dost bodů během hry. 


Velice dobře se dařilo Filipovi, který nás už od začátku převišoval snad ve všech aspektech hry. Sídla, koupené karty, výhry v soubojích, komba. To vše se mu dařilo a tak nás bodově přejel jako nikdy. 


Kája se věnoval jednomu živlu, což i přes to, že měl na konci pět karet od daného živlu, tak mu chyběl zisk dalších bodů a nestačilo to na víc, než na poslední příčku. 
Korgis, ač na tom byl lépe než já na stupnicích živlů, tak karet měl pomálu a protože během hry neměl tolik bodů, tak to sice stačilo na druhé místo, ale jen díky tomu, že měl více ušetřených surovin, než já. 


Hrací doba byla 2 hodiny a 20 minut. 


Konečné skóre:
1. Filip - 111 bodů - Trpaslíci z Kamenožlebu
2. Korgis - 68 bodů (více surovin než Deth) - Služebníci Oka
3. Deth - 68 bodů - Elfové z Vřesoviště
4. Kája - 51 bodů - Temní démoni

úterý 9. července 2024

Report z hraní... Psí park (7.7.2024)


Psí park je pravidlově jednoduchá hra s hrací dobou hodně pod jednu hodinu. I proto jsme si ji zahráli dvakrát po sobě. 


Hráli jsme Deth, Kuba a Lamiicek. Do hry jsem zapojil i obě minirozšíření, tedy Evropští psi a Psí hvězdy kvůli rozmanitosti. 


Obě partie měli jedno společné. Nejhodnotněji bodované kategorie psů ovládl Lamiicek, zejména v té druhé a podle toho celé hraní dopadlo. 


I. hraní s délkou 45 minut:
1. Lamiicek 54 bodů
2. - 3. Deth a Kuba 51 bodů.


Musím se přiznat, že Psí park mě fakt baví. Nejsem sice příznivcem psů samotných, ale hra je moc pěkně ztvárněná a příjemně se hraje. Přitom mají hráči co vymýšlet, zejména jakého psa by si chtěli do chovné stanice pořídit, ale zejména na kolik si takového psa cení a tedy kolik bodů vsadí v "dražbě" - při výběru psů. 


II. hraní s délkou 35 minut:
1. Lamiicek 58 bodů
2. Deth 47 bodů
3. Kuba 42 bodů.