čtvrtek 4. března 2021

Co takhle zkusit: Ztracený ostrov Arnak

Hra českých autorů pro na 30-120 minut pro 1-4 hráče s oboustrannou hrací deskou a mechanismem umisťování dělníků zkombinovaného s tvořením balíčku. Tak to je hra, kterou vydal v češtině Mindok ve spolupráce s Czech Game Edition a jmenuje se Ztracený ostrov Arnak. 

Hra nás zavede na neobydlený ostrov v dosud neprobádaných vodách oceánu, kde nalezli badatelé stopy pradávné civilizace. Vy jako hráči stojíte v čele expedice těchto badatelů a je na vás ostrov prozkoumat. Ve hře budete hledat ztracené artefakty, bojovat s mocnými strážci, prozkoumávat ztracený chrám a bádat nad objevy, které jste objevili, k čemuž vám budou pomáhat pomocníci, které během hry získáte. 

Hru vyhraje hráč, který má na konci hry nejvíce vítězných bodů. Ty jsou udělovány za získané žetony legend, za získané sošky, za postup na stupnici s lupou a žeton bádání, za poražené strážce, za karty vybavení a artefaktu. Nakonec si odečtete body za každou kartu strachu ve svém balíčku. 

Hru hráč řídí hraním karet ve svém balíčku, který postupem času vylepšuje. Na kartách jsou cestovní symboly, které umožňují pohyb po ostrově a potom efekty, kterými hráči získávají např. zdroje. 
Mezi hlavní akce, které hráči hrají je prohledávání lokality, což znamená poslání archeologa na jednu z lokalit na mapě. Další akcí je objevení lokality, kterou objevili archeologové. Následující hlavní akcí je poražení strážce, který lokalitu hlídá. Dále je tu hlavní akce nákup karty, zahrání karty a bádání. Bádáním posunujete žeton bádání a lupy po stupnici bádání a tím získáváte různé žetony objevů. 

Variabilitu hry zde zvyšuje možnost hrát na dvou stranách hracího plánu. Pro spoustu hráčů je určitě plus, že hra umožňuje hrát hru sólo. 
Další velké plus této hry je krásná grafika i komponenty. Ovšem pozor. Skoro každý hráč, který hru má, tak si ztěžuje na kvalitu karet, které jsou tenké a doporučují použít obaly na karty. Ty se prý jinak velmi rychle ničí. 
No a ještě doplním, že hru seženete za cenu do 1100,-Kč. 

Žádné komentáře: