čtvrtek 9. září 2021

Co takhle zkusit: Newton & Nové objevy

Společnost Tlama Games v měsíci říjen 2021 vydá další z kvalitních euro her. Jde o hru mého oblíbeného autora Simone Laciani, kterou vytvořil spolu s Nestore Mangone. 
Simone Laciani stojí za takovými hrami jako je Tzolk´in Mayský kalendář, Brarrage, Lorenzo il Magnifico nebo třeba Marco Polo. O grafickou stránku hry se postaral Klemens Franz, který stojí za grafikou her jako je Agricola, Le Havre, Boží zboží, Clans of Caledonia a dalšími známými hrami. 
Hra Newton je na žebříčku Board Game Geek na 357 místě. 


Hru si užijí hráči v počtu 1-4 a u hry by měli strávit asi 90 minut času. České vydání bude obsahovat už i rozšíření Nové objevy, které obsahuje různé moduly, které lze libovolně do hry přidávat. 

Ve hře se přeneseme do 18. století, století objevů. Pokud se chceme stát pýchou akademické obce, musíme v této hře zasvětit své životy studiu nových poznatků a rozšiřovat škálu svých znalostí. K tomu nám bude sloužit počáteční balíček karet, který si budeme v průběhu hry vylepšovat a dále umisťování "dělníků" - studentů a vědců, kteří nám budou generovat různé bonusy a vítězné body. 


Ve hře jsou dvě hrací desky společné pro všechny hráče a to mapa a deska stupnic. Dále má každý hráč svoji hrací desku - studovnu. 
Hra se hraje na celkem 6 kol, ve kterých se hráči budou střídat po jednotlivých tazích, kterých je pět a jsou reprezentovány odehráním akčních karet. Po fázi hraní akcí přijde na řadu fáze úklidu. V té se hráči musí zříci jedné z odehraných karet, kterou ale pouze dají "pod stůl" a v příštích kolech budou moci využívat symbol akce na takové kartě k tomu, aby hodnota aktuálně hraní akce byla silnější. Tímto způsobem si také můžete pěkně nenásilně čistit svůj balíček. 


Akcí je pro hráče připraveno pět a mají určitý společný prvek a proto se zdá, že hra nebude pro vysvětlení a hraní extra náročná, což kvituji. Po přečtení pravidel se mi hra zamlouvá a protože za hrou stojí Simone Laciani, tak to vypadá, že si hru objednám ještě nyní v předobjednávce. 
Hra je dostupná za 1215,-Kč (mám 2% věrnostní slevu) na webu Tlama Games. 

Žádné komentáře: