středa 19. října 2022

Co takhle zkusit hru Truhlaříci s.r.o.

Hra, kterou zná celý svět pod názvem Woodcraft, hra za kterou stojí Vladimír Suchý a Ross Arnold, hru jež bude ještě v letošním roce uvedena na český trh v češtině společností Fox in the Box, tak to je hra, která ponese název Truhlaříci s.r.o. 


Hlavně se nenechme zmást tímto poetickým zdrobnělým názvem, který by mohl evokovat, že jde o dětskou hru. Tak na to rychle zapomeňme. Za hrou stojí již zmíněný Vladimír Suchý, tak se těšmě na hutné euro s inovativními mechanismy. 


Truhlaříky s.r.o. si užijete v 1-4 hráčích a strávíte u nich nějakých 60-120 minut hracího času. Ve hře budete přetvářet neopracované kusy dřeva v nábytek, hudební nástroje i jiné domácí náčiní. Za to budete získávat vítězné body, ale ve hře toho jako hráči budete dělat mnohem více. 
Hráči se střídají v tazích, ve kterých si volí jednu ze sedmi dostupných hlavních akcí, jejichž síla je tím větší, čím déle jsou tyto akce nevyužité. Hlavními akcemi jsou: nákup dřeva, výměna kostek (ty představují jedno ze tří druhý dřeva), nákup materiálu, výběr objednávek, výběr pomocníka, výroba či zasazení stromu a poslední je vylepšení dílny. 
Dále mají hráči k dispozici akce doplňkové jako je: využití schopnosti pomocníka, řezání dřeva (kostek), spojování odřezků, lepení dřeva, pokácení stromu a splnění objednávky. 
Ještě je tu jedna a to bonusová akce, když zaplacením tří luceren hráč může zahrát akci z destičky hlavních akcí. 


Na konci tahu si hráči mohou nakoupit vítězné body a poté si udělají pořádek ve svém skladu dřeva. Po některých z kol následuje také fáze příjmu. Hra končí fází závěrečných příjmů. Hráči získají tolik bodů, kolik udávají veřejné zakázky, dále body z nevyužitých zdrojů a materiálu a ztratí body za nesplněné objednávky. 


Cena hry není v současné době známa, ale když vezmu v potaz, kolik stojí anglická verze, tak jsem přesvědčený, že se vejdeme do 1200,-Kč, tedy hra bude přístupná a já jí přeji hodně úspěchu. Sám po přečtení pravidel hry stále přemýšlím, zda si ji pořídím. 

Žádné komentáře: