neděle 8. září 2019

Co takhle zkusit... Studená válka 1945-1989

Pokračuji v připomenutí další již dávno vydané hry, tentokrát jde o hru od společnosti GMT, kterou v české lokalizaci přinesl Mindok. Jde o hru Studená válka, která v minulosti okupovala 1. místo žebříčku BoardGameGeek a nyní je na místě pátém.


V minulosti jsem se o této hře zmiňoval pouze v rámci zápisů z hraní, ale protože se hra dlouhou dobu nedostala na můj herní stůl, a byla dlouho nedostupná v češtině na zdejším trhu, tak jsem ji v loňském roce výhodně prodal. Jak se ukázal, tak jen proto, abych ji opět pořídil, protože to je prostě kousek, který v žádné sbírce opravdového deskového nadšence nesmí chybět.


Hra je určena pouze pro hru dvou hráčů s uváděnou hrací dobou 120-180 minut. Nám se dařilo hru hrát i přes tři hodiny.
Studená válka 1945-1989 je, jak název sám o sobě napovídá, válečná hra, kterou hráči řídí kartami, které zahrávají v jednotlivých kolech hry. Hraje se na vítězné body, která hráči získávají především za vliv své velmoci na jednotlivých kontinentech. Jak je z obrázků patrno, jde také o hru žetonkovou, kdy jednotlivé žetony s čísly vlivu hráči do zemí na kontinentech, dle daných pravidel, umisťují.


Ve hře hráči soutěží o dobývání vesmíru, dále si hráči musí hlídat úroveň Defcon, která představuje, jak daleko jsou mocnosti od rozpoutání jaderné války, přičemž hráč, který vyvolá jaderný konflikt hru prohrává. Hráči se ve hře také snaží o převraty, nebo pouze o změnu orientace daného státu, a zvýšení vlivu v jednotlivých zemích, kde již vliv mají. K tomu všemu slouží karty, které mají svoji operační hodnotu a text, přičemž si zpravidla hráč volí, jak danou kartu z ruky zahraje.


Na to, že jde o hru od GMT, tak základní pravidla hry čítají pouze 11 stran a proto jde o velmi přístupnou válečnou hru. Celkem pravidla hry čítají 40 stran, ale jde zejména o vysvětlení událostí, které jednotlivé karty využívají.
Mindok v loňském roce oznámil, že Studenou válku vydá v dotisku a díky tomu si ji opět můžeme koupit za částku do 1200,-Kč. Kdo ještě tuto hru nemá, kdo nemá dost spoluhráčů a hraje zpravidla jen ve dvou a koho zajímají konflikty mocností USA a SSSR, ke kterým docházelo v letech 1945-1989, období, které je nazýváno studená válka, ten by měl zvážit koupi.

Žádné komentáře: