pátek 11. května 2018

Co takhle zkusit... Sagrada


Chcete se stát řemeslníkem, který zhotovuje vitráže pro chrám Sagrada Familia. Potom si pořiďte abstraktní deskovou hru Sagrada, která sice není lokalizována do češtiny, ale na Zatrolených hrách jsou herní karty lokalizované ke stažení a zatím pouze pravidla ve slovenštině.
Ve hře samotné se nejprve z pytlíku vytáhnou krásné šestistěnné kostky, které si postupně hráči rozebírají pro umístění do svých vitráží jako kousky skla. Zde se hráči snaží umístit kostičky přesně na místa, podle toho, jak jim zasunuté karty vzorků oken říkají. Těchto karet je ve hře 12 a tak je zde dostatečná variabilita pro další hraní. Hráči umisťují kostky tak, aby vedle sebe nebyly kostky stejných barev, ale aby byly umístěné na patřičná místa s danou číslicí a barvou a za to potom byly inkasovány patřičné vítězné body.
Hází se vždy s kostkami v počtu 2 krát počet hráčů plus 1. Potom si hráči rozebírají hozené kostky tak, že první hráč vybírá a postupně další po jedné kostce až přijde řada na posledního hráče, potom se pořadí obrátí a kostky z hozených vybírá poslední až se dojde k prvnímu hráči, který již vybírá pouze ze dvou. Poslední kostka označí konec kola.
Po 10 kolech hra končí a vyhodnotí se vítěz.


Hra Sagrada (cena 899,-Kč) je v základu určena pro 1-4 hráče, přičemž ke hře existuje rozšíření pro 5-6 hráčů (cena 429,-Kč). Hru koupíte jen v některých českých e-shopech. Rozšíření kromě komponent pro 5. a 6. hráče ještě obsahuje krabičku pro házení kostek viz. obrázek níže.

Herní doba je příjemných 30-45 minut, tak si Sagrada určitě najde své místo ve sbírce rodinných her každého deskovkáře.
Doporučený věk je u této hry 13+, což je zřejmě dáno nutností logického uvažování, pokud chce hráč dosáhnout uspokojivého výsledku.
Mě se po shlédnutí Let´s Playe na YouTube hra líbí moc a je možné, že se jednou objeví mezi mnou vlastněnými kousky.

Žádné komentáře: