neděle 27. května 2018

Co takhle zkusit... Zima mrtvých: Dlouhá noc



V roce 2014 u nás vydala společnost Mindok hru s hororovým nádechem s názvem Zima mrtvých: Cesty osudu. O dva roky později vydal Mindok samostatně hratelné rozšíření k této hře s názvem Zima mrtvých: Dlouhá noc.
Základní  informace k této hře jsou shodné s těmi k Cestám osudu, tedy hra je vzhledem k tématu doporučována hráčům od 14 let, je určena pro 2-5 hráčů a strávíte u jednotlivých scénářů cca 60-120 minut.
Rozšíření Dlouhá noc, je všeobecně hodnoceno lépe, než Cesty osudu. Využívá stejné herní mechanismy, které jsou jen lehce poupravené a do hry přináší zejména moduly, kterými jsou hlavně nové lokace jako Raxxon nebo Skrýš banditů nebo karty Vylepšení, které za předpokladu umístění dostatečného počtu žetonů zpřístupní určité vybavení. Dále se ve hře objeví Neklidní nemohoucí nebo například Výbušné pasti.


Co na vás vlastně ve hře čeká? Zejména západ o přežití se skvělou atmosférou, která je utvářena krásnými ilustracemi a tématickými texty na kartách. Dokážete tedy přežít krutou zimu po apokalyptické katastrofě ve světe plném oživlých mrtvol?
Hru vyhrajete pouze v případě, že splníte úkoly popsané na kartě úkolu, který máte skrytě před sebou a který má každý hráč jiný. Hru nemusí vyhrát vůbec nikdo, nebo jen jeden hráč, případně více hráčů.
Stejně jako ve hře Battlestar Galactica se ve hře může objevit zrádce. Ten ve hře není nikdy při hře ve dvou hráčích a v případě, že se hráči rozhodnou hrát i ve více hráčích plně kooperativní variantu, potom není zrádce ani ve hře více hráčů.


A proč doma vlastně hru Zima mrtvých: Cesty osudu nebo hru Zima mrtvých: Dlouhá noc ještě nemám. No, mám Battlestar Galacticu, která mi připadá v tom zásadním "stejná". Dále nejsem úplným milovníkem kartonových figurek, i když musím uznat, že vsadit na karton u této hry je asi ta jediná správná volba. Jinak hra vypadá dost hezky a pokud bych měl volit, tak vzhledem k ohlasům bych si vybral Dlouhou noc, která přináší více, než její předchůdce, i když například postav, za které mohou hráči hrát je v Dlouhé noci "pouze 20", zatím co v Cestách osudu jich je celkem 30.


Cena obou zmiňovaných her je stejná a v českých e-shopech za ně nedáte méně, než 1080,-Kč. Na serveru BoardGameGeek je Zima mrtvých: Dlouhá noc na celkovém 147. místě a její předchůdce Zima mrtvých: Dlouhá noc na místě 64.

Žádné komentáře: