neděle 28. dubna 2019

Co takhle zkusit... Architekti Západního království


Vzhledem k tomu, že vydavatelství Tlama Games se ujalo překladu hry Architects of the West Kingdom do češtiny, tak je na čase si tuto hru trošku představit. Ještě doplním, že česká verze bude dostupná v říjnu 2019 a cena v předprodeji je lehce pod jeden tisíc korun.


Hra Architekti Západního království je určena pro 1-5 hráčů s hrací dobou okolo 60-80 minut pro hráče od 12 let. Na žebříčku Board Game Geek se nyní nachází na pěkném 105 místě a jejím autorem je Shem Phillips a S J Macdonald.
Hráči ve hře z období kolem roku 850 n. l. se jako architekti snaží zapůsobit na krále zejména budováním nejrůznějších staveb, přitom hráči sbírají různé suroviny, najímají učedníky apod., jak už to tak v euro hrách typu worker placement bývá.
Tuto hru z roku 2018 nakonec vyhraje hráč, který získá nejvíce vítězných bodů.


U této hry je inovativní zejména to, že již na začátku hry máte všechny své pracovníky k dispozici a na některých polích, na která je budete umisťovat získáváte tolik surovin, kolik pracovníků se tam v momentě provedení akce nachází.
Další zajímavý prvek je ten, že zde je velká interakce mezi hráči a lze hodně škodit svým soupeřům, např. tím, že jejich pracovníky zajmete.
Dále ve hře máme stupnici počestnosti, která ovlivňuje placení daní, umisťování pracovníků na Černý trh a možnost práce na stavbě katedrály.


Architekti Západního království získali v roce 2018 několik nominací na různé ceny jako např. nejvíce inovativní hra, nejlepší strategická hra, nejlepší hra sólo, nebo nejlepší hra roku Golden Geek.
Za sebe musím říct, že o koupi této hry uvažuji a je dost velká šance, že se ukáže v mé sbírce.


Žádné komentáře: