středa 10. dubna 2019

Co takhle zkusit... Gloomhaven

Jak začít...? Třeba otázkou, která že hra je první v žebříčku BGG? Jaká hra bude tou nejdražší na českém deskoherním trhu? Odpověď zní dost přesvědčivě GLOOMHAVEN. Tato desková hra se k nám dostane měsíc po Albi game day, tedy zkraje měsíce červen, nebo ti kdo vyrazí na uvedenou událost do Prahy, ji mohou získat o měsíc dříve. Ale pozor, na tuto hru potřebujete nosiče, neb hmotnost atakuje 10 kg.


Co, že to ten Gloomhaven je. Vždyť to ani nemá figurky nepřátel v podobě plastových postaviček a grafika karet také není taková jako např. u Mage Knighta. Tak co na té hře tedy je? Že by příběh, že by vtažení do děje, že by dobrodružství, které můžeme prožít a je "nekonečné", a přitom se vtělíme do několika různých bytostí.


A o čem tedy ten Gloomhaven, hra vydaná v roce 2017 přes Kickstarter je. Jde o kooperativní hru pro až 4 hráče o zabíjení nestvůr, zlepšování schopností hrdinů a prožití spletitého příběhu, který se točí okolo města s názvem Gloomhaven. Hra obsahuje prvky legacy. Tedy budete objevovat nové herní komponenty ukryté v krabičkách, herní mapu polepovat samolepkami stejně jako např. karty schopností.


Před začátkem hry si každý hráč zvolí jednoho z dostupných hrdinů, který disponuje unikátní sadou schopností určujících jeho herní styl. Na úplném začátku máte na výběr z celkem 6 postav, ale postupně se dostanete k dalším, kterých je celkem 17 včetně těch šesti zmíněných. Také nestvůry mají své schopnosti, které reprezentují karty. Krom toho si do daného scénáře vyberete svůj "malý" úkol. Připravíte další komponenty, zvolíte obtížnost a sestavíte mapu podle daného scénáře a hurá do toho.


Herní kolo vypadá následovně: 1. je výběr karet, kdy zvolíte ze svých dostupných karet dvě, případně ohlásíte dlouhý odpočinek.
2. určíte podle vybraných karet iniciativu.
3. dojde na tah hrdinů a nestvůr. Začíná postava s nižší iniciativou a pokračuje se až k těm bytostem s nejvyšší iniciativou. Přitom hráči odehrají dvě své karty. Přitom zvolí na jedné z nich, že hrají horní a na druhé spodní schopnost. Karty jsou totiž rozdělené na dvě části.
4. se dostaneme k údržbě, kdy se připraví balíčky modifikátorů, případně karty schopností nestvůr, pohne se živly a karty schopností s efekty do konce kola se přesunou na patřičné hromádky a je-li to možné, mohou hráči provést krátký odpočinek.
Hra, respektive scénář končí buď úspěchem nebo neúspěchem. Následně se scénář vyhodnotí. Pokud hrají hráči kampaň a uspěli přečtou si epilog a hrdinové obdrží odměny. Nyní dojde na čas těšení na další scénář.


Ve zkratce máme hru představenou a teď už jen zbývá se zamyslet nad tím, zda člověk má kolem sebe herní skupinu, se kterou může na dobrodružství vyrazit. Hra sice umožňuje hru různých skupin hráčů, ale i tak je důležité, aby se hráči byli schopni vůbec sejít. 
Další nepodstatnou položkou při volbě, zda se pro Gloomhaven rozhodnout je jeho cena. Hru ovšem lze sehnat v předprodeji i za 3049,-Kč s poštovným zdarma. Alespoň mně leží taková nabídka v emailu od jeho českého e-shopu  v rámci slevového kupónu. 
Každému, kdo o této hře uvažuje nyní jen popřeji, aby se mu hra líbila a koupě nemusel litovat. Já sám pro nákup nejsem zatím ještě rozhodnutý. 





Žádné komentáře: