úterý 25. června 2024

Report z hraní... Divukraj (23.6.2024)

Ve třech hráčích a přitom 2 hodiny hraní. Tak takový byl Divukraj při hraní se třemi rozšířeními. Těmi bylo Zvonkobraní, bez kterého již nehraji nikdy. Další byla Perlava a premiéru měla Nový Lístkovec ovšem pouze bez rozšiřujících modulů. 

Očekvál jsem, že se hra zejména díky Novému Lístkovci rozjede mnohem rychleji, než se tak stalo. Ono došlo dokonce na to, že jsme já i Endymion před přechodem na jaro neměli vyloženou žádnou produkční kartu. 
Já jsem nakonec celou hru pojal tak, že ani na produkční karty hrát nebudu a raději za to posbírám body navíc, díky návštěvníkovi z Nového Lístkovce. 
Ono vůbec i celé jaro to bylo o tom, že jsme se všichni tak nějak rozkoukávali, jen Lamiicek s postupem času vykládal karty narozdíl od nás v mnohem vyšším tempu a díky tomu přecházel do dalších období o dost později. Také to byl on, kdo si mohl dovolit získat nejvzácnější 25-ti bodový div. Já měl jen 15-ti bodový a Endymion 10-ti bodový. 


Při závěrečném sčítání už jen v podstatě šlo o to, o kolik nad námi bude mít Lamiicek převahu. Já jsem byl mile překvapen, že jsem neskončil poslední. 
Hra s těmi třemi rozšíření byla každopádně zajímavá. Doplnění Skalověží si však nedovedu představit. Se Skalověžím si určitě raději zahraji jen základní hru se Zvonkobraním. 



Konečné skóre:
1. Lamiicek 86 bodů
2. Deth 64 bodů
3. Endymion 45 bodů. 

pondělí 24. června 2024

Report z hraní... Nemesis (19.6.2024)


Další hraní Nemesis jsme hráli na druhé straně mapy s tím, že jsme využívali postavy z rozšíření Den poté a jako nepřátelé proti nám stáli Karnorfové. 
Do boje s nevypočítavými monstry se postavili bok po boku Deth - android, Lamiicek - ředitelka, Kuba - trestankyně a Korgis - žoldnéřka. 
Žoldnéřka nedala za celou dobu z ruky klíče od trestančiných pout, tak to měla trochu složitější. Však taky když se později vyrojilo na vesmírném korábu vícero Karnomorfů různých druhů, byla to nejen ředitelka, ale i trestankyně, které podlehly útokům nepřátelské entity. 




Android byl první, kdo opustil loď v záchranném modulu. Byl sice přesvědčován ředitelkou, aby na ni počkal, ale stroj si to nenechal vymluvit a velmi dobře udělal, když odstartoval sám samotinký. On dobře věděl, že musí být jediný, kdo musí přežít. Jenže to se mu nakonec nepodařilo, když i žoldnéřka opustila v záchranném modolu vesmírnou loď a přitom nenesla parazita. Tedy hru vyhrála, když i svou podmínku pro vítězství měla splněnou. 
Hra tentokrát trvala celé 4 hodiny. 





Fotografie výše jsou řazené chronologicky, tak si lze s trouchou představyvosti domyslet, jak se hra vyvíjela. 

sobota 22. června 2024

Report z hraní... Nemesis (17.6.2024)


Odhodlaný kapitán Lamiicek, silně vyzbrojený voják Kuba a nebojácná pilotka Deth se pustili do objevování tajemství lodi Nemesis, když v kajutě objevili po probuzení ze spánku mrtvolu svého přítele kosmonauta. 


Na lodi nešlo skoro nic tak jak si posádka představovala. Nedůvěra mezi postavami byla veliká. Pilotka svůj úkol splnila dost brzy, tedy přenést vejce z hnízda a otestvoat ho, čímž odhalila jednu ze slabin vetřelců. Jenže jak to na Nemesis už chodí, tak mít splněný úkol neznamená přežít. 


Velice brzy jsme se setkali na palubě i s královnou vetřelců, ale co bylo ještě horší, jak se nám pod rukami loď rozpadala a objevovali se nejen poruchy, ale požáry na každém kroku. 


Než se tedy komukoliv z lodi podařilo alespoň evakuovat za pomoci evakuačního modulu, tak došlo k výbuchu lodi a celá posádka nepřežila. Netrvalo to ani tak dlouho a u hry jsme strávili pouze 1 hodinu a 45 minut s tím, že naše životy skončili v sedmém kole. 

úterý 18. června 2024

Report z hraní... Krysy z Wistaru (16.6.2024)

Tentokrát jen ve třech, ale s tím, že už známe pravidla jsme si opět zahráli Krysy z Wistaru. Byl to fičák. Hra nám zabrala pouze 65 minut. Každý už při svém druhém hraní tak nějak věděl co by chtěl dělat a na herní době se to projevilo. 


Ač jsem měl původně v plánu hrát na stavbu postelí a hloubení komor, tak na to nakonec nedošlo. Zato jsem opět hrál na projekty a také na plnění úkolů, což se mi dařilo. 


Lamiicek tentokrát nevyložil jediný projekt, ale hrál na hloubení komor a stavbu postelí. Korgis nejvíce z nás se soustředil na průzkum, ale v podstatě hrál na od každého něco. 


Konečné skóre:
1. Deth 54 bodů (béžový)
2. Korgis 50 bodů (žlutý) 
3. Lamiicek 48 bodů (modrý).

sobota 15. června 2024

Report z hraní... Krysy z Wistaru (13.6.2024)

Jéha, jak se do toho pustit, jakou akci zahrát a vlastně proč. No, asi takto jsme všichni uvažovali na začátku hraní hry Krysy z Wistaru.
Tuto hru jsem si pořídil nedávno po dlouhých úvahách nad koupí. Dopředu mohu prozradit, že jsem určitě nešlápl vedle.

K prvnímu hraní jsme usedli hned v polném počtu čtyř hráčů. Co se musí této hře nechat, že ač vypadá poněkud dětsky, tak herní mechanismy nabízejí velké množství možností jak hru uchopyt a právě s tímto jsme se potýkali celou dobu hraní. V podstatě všichni jsme se na konci shodli, že příště bychom hráli určitě jinak, než právě v den hraní. 

Nemá cenu řešit, kdo se na co soustředil, snad jen, že já a Korgis jsme více hráli na projekty a Lamiicek s Kubou zase na stavbu postelí a hloubení komor. 
Při hraní jsme měli pocit, že vůbec nic neděláme a hra se mílovými kroky blíží ke konci a nikdo z nás nic nestihne. Ono tumu tak v podstatě nakonec bylo. 
V této hře je snad mnohem více důležité než u jiných her, aby člověk dokázal hrát akce, na které navazují další efekty. 

Celková herní doba byla 1 hodina a 50 minut pořádného mozkolamu. 


Konečné skóre:
1. Lamiicek 61 bodů (modrý)
2. Deth 49 bodů (béžový)
3. Korgis 47 bodů (žlutý)
4. Kuba 44 bodů (červený).  

pondělí 10. června 2024

Report z hraní... Kutná Hora: Město stříbra (9.6.2024)


Tak konečně jsme si zahráli Kutnou Horu: Město stříbra v plném počtu čtyř hráčů. Byl jsem na takovou hru zvědavý a ač se nám časově protáhla (i přes to, že se hraje o kolo méně něž v menším počtu hráčú), tak mě bavila. 


Prvně hru hrál Lamiicek, ale nepočínal si vůbec zle. 
Já s Lamiickem jsme se hodně soustředili na kutání. Ostastní hráči krom mě také stavěli budovy a to se jim na konci hry vyplatilo. Já s Lamiickem jsme stále měli nízký příjem a zejména já musel zbytečně hrát, vícekrát než bych chtěl, akci příjem. 


Jak vidno výše, tak se nám podařilo vykutat všechnu stříbrnou rudu, která se pod Kutnou Horou nacházela. 
Z chrámu Sv. Barbory nejvíce profitovali Korgis a Kuba. No a byli to právě oni dva, kdo se nakonec poprali o první příčku. 


Konečné skóre po 1 hodině a 55 minutách hraní:
1. Korgis (fialový) 60 bodů
2. Kuba (oranžový) 56 bodů
3. Deth (zelený) a Lamiicek (modrý) 42 bodů (Deth na konci hry více mincí). 

pátek 7. června 2024

Co takhle zkusit deskovou hru Poslední holka

Poslední holka je desková hra řízená kartami určená pouze pro jednoho hráče u které strávíte 20-60 minut a je určena hráčům starším 14 let a fanouškům hororů zvlášť. Hru v letošním roce přinese v češtině na náš trh vydavatelství REXhry. K dispozici v češtině bude celá první série, tedy základní hra a k tomu celkem pět rozšíření. Alespoň jedno z nich pro hraní potřebujete, aby jste byli schopni hru hrát. 


Ve hře se ujmete "křehké" dívky, kterou se snaží zabít šílený vrah. Během hraní budete zachraňovat další přeživší, vybavovat se předměty a zbraněmi. 


Jak jsem výše naznačil, tak si pro hraní musíte pořídit základní krabici, která obsahuje společné komponenty pro další hraní s rozšířeními, kterými jsou "filmy", které si můsíte pořídit. Staží jeden film, aby jste si hru zahráli. Filmy obsahují další rozličné komponeny, které vám přináší rozličné zážitky díky různým příběhům, dvěma různým posledním holkám, jednomu vrahovi a jedné nové lokaci, kde se děj bude odehrávat. 


Pro hraní si vybere poslední dívku, vraha a lokaci a připravíte na hraní komponenty s tím související, zejména karty, figurky všech zúčastněných postav apod. Ve fázi akcí hráč hraje karty z ruky, přičemž jejich hraní je zpravidla doprovázeno hodem kostkami. Tímto způsobem se snažíte vraha zabít. Ovšem při hraní akcí vám ubýhá čas, kterého není nazbyt. 
Po fázi akcí nastává fáze plánování, kdy hráč nakupuje karty. Nákup karet vás stojí drahocený čas. 
Další fází je fáze vraha, kdy se vrah pobybuje a hraje své akce na základě karet a jeho desky vraha. 
Poté následuje fáze paniky, kdy se pohybují přeživší v závislosti na tom, zda objevili v okolí oběť. 
Poslední je fáze údržby, kdy se hra připraví pro další pokračování.


Cena jednotlivých krabic není ještě známa, ale pokud budu vycházet z ceny anglické verze, potom každá krabice bude stát lehce nad 400,-Kč. 
Celkem bude vydáno pět filmů a základní sada - přehrávač. 


Nakonec pro navození atmosféry přidám názvy jednotlivých příběhů: 
- Masakr v posvátnách hájích
- Prokletá pouť
- Duch v panství Křížů
- Hrůzné sny v Javorové ulici
- Krvavý hezký stezky


Jakožto fanouška žánru horor mě tato hra láká, ale vím, že sólo mě nebaví příliš hrát, tak vám nevím. Prodej hry je zatím daleko, zřejmě až na konci podzimu, tak mám o čem přemýšlet. 

čtvrtek 6. června 2024

Co takhle zkusit karetní hru Mozkožrout


Karetní hra pro dva hráče s krátkou hrací dobou mezi 15-25 minutami a příjemně barevnou grafikou, tak to je v současné době velmi oblíbená hra Mozkožrout, kterého na náš trh přinesli  REXhry. Původní rok vydání hry je 2022.


Základní hra obsahuje 48 hracích karet, 4 karty mozkožroutů a počítadla životů pro každého hráče. Doporučený věk hráčů je od 8 let. 


A jak se Mozkožrout hraje? Hráči mají na začátku hry na stole k dispozici vyložené dva mozkožrouty, což jsou karty, díky kterým mohou ovládnout právě vyloženou kartu protihráče. Po použití o mozkožrouta hráč přijde. 
Na začátku hry mají hráči v balíčku celkem pouze deset karet, ze kterých si pět doberou a s těmi hrají, přičemž po zahrání karty si dobírají do pěti karet. 
Hráči se střídají v tazích, kdy vykládají karty z ruky pro jejich efekty nebo mohou zaútočit některou z vyložených nestvůr na protihráče. Ten má možnost se bránit a pokud je jeho síla nižší nebo stejná, tak odchází ze hry a v případě remízy odchází ze hry i útočící nestvůra. V takovém případě neztrácí život. Ten ztratí, pokud se nebrání. Vždy vítězí nestvůra s vyšší silou.  
Na počítadle životů mají hráči na začátku hry nastaveny tři životy a když o ně přijdou, prohrávají hru. 



Ke hře bylo vydáno i několik rozšíření, přičemž jejich soupis s cenou najdete na konci článku. Já bych zde zmínil dvě větší samostatně hratelná rozšíření, která nesou podtitul Za hranice evoluce a Za hranice věčnosti. Tato rozšíření jsou stejně nabitá jako základní hra a tak i cenovka je shodná. Důležité je, že jsou samostatně hratelná a na rozdíl od základní hry obsahují i přehledové karty, což se u hry hlavně zpočátku hodí. Mozkožrout: Za hranice evoluce potom přichází s jednou hodně zajímavou mechanikou evoluce, kdy se vaše bytost vyvíjí v silnější. Za hranice věčnosti zase pracuje s odkládacím balíčkem. 



Cena základní hry se pohybuje stejně jako cena rozšíření Mozkožrout: Za hranice věčnosti i Mozkožrout: Za hranice evoluce na hodnotě 425,-Kč, menší rozšíření Noví poddaní, které obsahuje celkem 28 karet stojí okolo 265,-Kč a minirozšíření s promo kartami, které nese název Mozkožrout: Minirozšíření 2022 stojí okolo 175,-Kč a obsahuje 10 unikátních karet.


středa 5. června 2024

Report z hraní... Stroganov (4.6.2024)

Pouhé dva dny oplynuly od posledního hraní Stroganova. Včera jsme ovšem usedli k této hře tři a to ještě se mnou hráli Korgis a Jenaaa, kteří hru v minulosti nikdy nehráli. 


Oproti mému očekávání jsme u hry strávili 2 hodiny a 10 mnut, ale popravdě nám to nikomu nepřišlo. Krom toho mě překvapilo, že ani Jenaaa, který nemá rád dlouhou hrací dobu u euro her po skončení řekl, že se mu tato hra líbila. 


Korgis se zejména ze začátku soustředil na využívání akcí jurt a v průběhu hry se mu dařila skvělá komba díky využívání trofejí, a kromě toho se mu podařilo nashromáždit nejvíce desek krajiny z nás tří.
Já začal se získáváním desek krajiny a ve druhé půli jsem se soustředil na stavění táborů
Jenaaa hrál na vše od každého, stejně jako Korgis nestavěl žádné tábory a komba mu šla z nás asi nejhůře. No a to tato slova výše asi naznačují, jak to celé skončilo. 


Konečné pořadí:
1. Korgis 62 bodů (červený)
2. Deth 51 bodů (zelený)
3. Jenaaa 35 bodů (žlutý).


Stroganov mě opět bavilo hrát a jsem fakt rád, že jej mám ve své sbírce, určitě se k němu budeme vracet.