sobota 31. srpna 2024

Co takhle zkusit deskovou hru ISS Vanguard

Chcete prožít epické vesmírné dobrodružství ať už sólo nebo třeba s partou o počtu až čtyř hráčů. Nevadí vám strávit u hry po několik večerů třeba i celkem 30 hodin hracího času. Máte rádi objevování nových lokací, plnění úkolů, vylepšování postav a nevadí vám kostky. Rádi procházíte svazky plné textu, případně (pokud chcete) využíváte rádi při hraní aplikace, potom možná nastal čas si pořídit hru, kterou vydalo Albi a které nese název ISS Vanguard. 


Hraní hry obnáší hraní dvou fází, kdy jednou je správa lodi, která se odehrává v lodní knize a do té se ponoříte poté, co se s posádkou vrátíte z mise. Ano, právě vesmírné mise jdou to další fází, která předchází správě lodi a jde o část, kdy prozkoumává vaše posádka neznámé končiny vesmíru. Jednotlivé mise mají samozřejmě své cíle, které se snažíte plnit k čemuž budete muset využívat i kostky a tak se musíte připravit na podíl náhody, který v takovýchto hrách ovšem všichni očekáváme. Když už přeci dá někdo do hry kostky, tak co jiného čekat, že. 


Po návratu mise vyložíte náklad, vyhodnocujete získané vzorky, snažíte se dát do kupy po získaných zraněních a nebo třeba povýšit nejúspěšnější členy posádky. 


Pokud chcete, můžete nahradit lodní deník aplikací, která je v češtině, ale posádky v ní hovoří anglicky. Je jen na vás, zda aplikaci budete používat. Je to stejné jako u hry Tainted Grail, kterou jsem při hraní této hry zkoušel a ač nejsem příznivcem aplikací u deskových her, tak to vůbec nebylo špatné. 


Pokud se hráč nechce pouštět do sáhodlouhé kampaně, má možnost vybrat si samostatné scénáře, které využívají namísto palubního deníku deník operační. Jde o mnohem menší knihu, než jakou je operační deník. 
Na jednotlivé mise si připravte alespoň 2 hodiny času, který bude určitě příjemně vyplnět. Těžko říct, když jsem hru nehrál. Jen jsem si hru zařadil do hledáčku a proto je zde na blogu o ni zmínka. 


Už jen zbývá doplnit cenovku, která atakuje hranici 3500,-Kč u základní hry. Ke hře lze potom dokoupit ještě Osobní složky, což je malé rozšíření, které přináší pro všechny členy posádky osobní příběhy a cena se pohybuje okolo 700,-Kč. Lze dokoupit i čistě designová rozšíření, která nepřináší žádný nový obsah krom spousty plastového materiálu. 

čtvrtek 29. srpna 2024

Report z hraní... Král je mrtev (27.8.2024)

Včera, hned poté co jsme dohráli Briana Boru: Velkokrále Irska jsem vytáhl další hru stejného autora Peera Sylvestera a tou byla hra s názvem Král je mrtev. 


Vzhledem k tomu, že mí spoluhráči Jenaaa a Korgis hru v minulosti nehráli, pročetl jsem pravidla a za chvíli se mohlo jít na hraní. 
Zdálo se, že ač Jenaaa chtěl další hru hrát, tak jako by se chtěl co nejdříve veházet ze všech osmi karet, aby mohl jet domů. On skutečně zahrál všechny karty neuvěřitelně brzy a potom už jen sledoval, jak se já a Korgis vypořádáme s rozestavením sil na jednotlivách územích. 


Jenaaa hrál na začátku na to, aby došlo k invazi Francouzů, ale k tomu nedošlo, určitě i kvůli tomu, jak rychle se zbavil akčních karet a kýženého efektu nedosáhl. 
Když došli karty Korgisovi, ale bylo jasné jakou poslední kartu mám v ruce já, tak už bylo na mě, jak se se situací vypořádat. No jo, nezvládl jsem to a tak zaslouženě vyhrál Korgis. 


Hraní nám zabralo 45 minut.

Musím říct, že tuto hru mám fakt rád, kdy z takového mála co má člověk k dispozici dává velký strategický prožitek při krátké hrací době. V minulosti jsme hru hráli určitě kratší dobu. 

středa 28. srpna 2024

Report z hraní... Brian Boru: Velkokrál Irska (27.8.2024)

Zase po delší době došlo na zahrání Briana Boru: Velkokrále Irska. Všichni tři jsme tuto skvělou hru od autora Peer Sylvester již v minulosti hráli. 


Já jsem se tentokrát pustil do hry obsazováním jedno z největších regionů, což se později ukázalo jako nepříliš vhodné, když mi poslal Korgis do regionu vikingy. 
Jenaaa se rozlézal po mapě ve více regionech a také on, ale později se pustil do zabrání jednoho z dalších velkých regionů, což se mu nakonec i povedlo. 
Korgis si tak nějak jel to svoje, tedy od každého něco, zejména eliminace nájezdu vikingů. Já jsem se zase soustředil na podporu církve a také na sňatek s Dánskou princeznou. To my vyšlo. Předchozí sňatky si rozdělili Jenaaa a Korgis. 
Hra se ukázala být nezvykle vyrovnaná viz. výsledky níže. 


Konečné skóre po 1 hodině a 20 minutách:
1. Korgis 31 bodů (fialový)
2. - 3. Deth (zelený) a Jenaaa (oranžový) 30 bodů. 

úterý 27. srpna 2024

Report z hraní... Hrdina v kostce (25.8.2024)

Opět Hrdina v kostce se všemi rozšířeními. Tentokrát ve třech já, Korgis a Lamiicek. Právě Lamiicek má tuto hru moc rád. 


Tak jak je to nejen u této hry potřeba, tak jsme se všichni snažili využít naplno všechny své atributy a vyhýbali jsme se přitom ďáblíků, kteří by nás příliš poškozovali. Každý se potom po svém připravoval na závěreční souboj s monstrem, který pro mě nedopadl příliš dobře, když se moje přehozy nedařili a nedařili, přitom jsem jich měl k dispozici a provedl jsem jich více než dost, tuším sedm. Na to, abych získal z poražení monstra maximální počet bodů to v žádném případě nestačilo. Narozdíl od mé osoby se s maximálním bodovým  ziskem podařilo s monstrem zúčtovat mým protihráčům. 
Hra plynule vcelku pěkně a tak se hrací čas zastavil na 1 hodině a 35 minutách. 




Konečné skóre: 
1. Lamiicek 44 bodů (modrý)
2. Korgis 37 bodů (fialový)
3. Deth 29 bodů (zelený). 

pondělí 26. srpna 2024

Report z hraní... Hippocrates (20.8.2024 a 22.8.2024)


Hned dvakrát po sobě v různé dny a v rozdílné sestavě, ale ve třech, jsme si zahráli hru s velmi zajímavými herními mechanismy a to Hippocrates. Tentokrát prvně v obou partiích s rozšířením Agora. Do hry jsme vždy zařadili moduly č. 2, 3, 4. Pouze modul č. 1 vůdci jsme vynechali. 


Dne 20.8.2024 jsme zahráli s Korgisem a Endymionem. Mně se vůbec, ale vůbec nedařilo už od začátku. Udělal jsem pro mé další hraní velkou chybu hned na začátku, když jsem si nabral tři pacienty a následně promrhal nevelkou čásku peněz, kterou mi zaplatili za léčení, které se mi nedařilo. Dostal jsem se do finanční tísně, která mě provázela celou hrou a já trpěl. 


Korgis dokázal průběžně léčit pacienty tak jak je přijímal a zároveň dobře využíval i lékaře, kteří mohli odcházet a on jim nemusel platit ve fázi výplat. 


Endymion si hrál to svoje. V ničem nevynikal, ale také nehrál tak zle jako já. 


Konečné skóre po 2 hodinách a 20 minutách:
1. Korgis 78 bodů (fialový)
2. Endymion 57 bodů (žlutý)
3. Deth 32 bodů (zelený). 


Hraní s Agorou hru nijak zvlášť nezesložití, jen asi trošku protáhne z důvodu, že hráči mají více na výběr a přitom se tedy snaží více, déle přemýšlet nad novými volbami. Určitě všechny další hry budou jen s rozšířením Agora. 


Dne 22.8.2024 jsme usedli k Hippocratovi s Agorou znovu. Tentokrát Endymiona nahradil Filip. Filip, který většinu her kterých se účastní vyhrává. No, prozradím dopředu, že tentokrát mu to nevyšlo a dobře pro nás :-) . 


Hra byla jen o fous kratší, když jsme hráli 2 hodiny a 10 minut. Korgis byl opět nedostižný a dařilo se mu stejně jako před dvěma dny. My se nakonec s Filipem porvali o druhé místo, kdy tím šťastnějším jsem se stal já. 
Jak já, tak i Filip jsme nedokázali vyléčit po dvou pacientech, kteří odešli do země mrtvých. 


V této partii nás potkali dost zajímavé události, kdy například nevyléčení pacienti od všech hráčů putovali při přesunu na intenzivní péči do rukou hráčů po levici. 

Konečné skóre:
1. Korgis 72 bodů (fialový)
2. Deth 57 bodů (zelený)
3. Filip 56 bodů (červený).

pondělí 19. srpna 2024

Report z hraní... La Granja (18.8.2024)


Opět ve třech, ale odehráno o dost svižněji než minule. I tak 2 hodiny a 25 minut nám hraní zabralo. Ale bavili jsme se u hry La Granja a to je hlavní. Oproti minule jsem přidal ještě jeden modul a tak jsme prvně zkusili Oslí píseň, který hru v podstatě vůbec nekomplikuje, ale hráčům nabízí jednu zajímavou možnost získat jednorázovou destičku oslíků, která se může hodit, protože je o fous silnější a umožňuje i jiné akce, než standartní destička oslíků. Není to ovšem zdarma a zaplatíte jeden stříbrný. 


Pokud šlo o sbírání průběžných vítězných bodů, tak od začátku to byl Korgis, který si bodíky sbíral jeden po druhém a za ním Kuba a poté já jsme zaostávali. Jak kola plynula, tak jsem nabíral dech a dařila se mi slušná kombíčka se ziskem nemalého počtu bodů. Před závěrečným bodováním bylo vše otevřené a já s Korgisem jsme jen doufali, že to budeme právě my, kdo bude vítězem. 


Z hracích desek všech hráčů níže je vidět, kdo se jakou cestou při hraní ubíral, tak to zde rozepisovat nehodlám. Kdo hru La Granja zná, tak si vše dovede podle fotografií představit. 




Konečné skóre:
1. Deth 75 bodů (zelený)
2. Korgis 74 bodů (fialový)
3. Kuba 67 bodů (modrý). 

pátek 16. srpna 2024

Report z hraní... Hrdina v kostce (13.8.2024 a 15.8.2024)

Hodně, opravdu hodně dlouho (dva roky) jsem odolával a neměl ani touhu si pořídit druhé rozšíření ke hře Hrdina v kostce, které nese název Ďáblíci a společníci, a krom obsahu tohoto rozšíření bylo REX hrami dodáno v bigbox krabici. Jenže cena je dost vysoká a proto jsem se nákupu vyhýbal. No, nakonec toho nelituji. 


Dne 13.8.2024 jsem k Hrdinovi v kostce s oběma rozšířeními usedl s Korgisem a Endymionem. 
Hra díky druhému rozšířeníé dostala úplně jiný rozměr, protože hráči sice umisťují v prvních kolech dvě kostky, jenže vlastnot mohou z řádku, kam byla kostka umístěna, použít jen jednu. Toto hodně nabourává snahu o dosažení správných hodnot na kostkách, ale i to, zda se vám podaří dát na správná místa kostky potřebných barev. 


Ďáblíků jsme se snažili všichni zbavovat ihned poté, co jsme si je vzali a dařilo se nám to všem. Někdo za charisma, někdo za mince. Ale ďáblíci se u nás příliš neohřáli a zaháněli jsme je o stošest. 


Nebude se zde rozepisovat s jakou taktiku, který hráč využíval a tak pojďme hned na konečné skóre. Snad jen ještě dodám, že monstrum se nám podařilo porazit s maximálním možným počtem zisku vítězných bodů všem. 


Závěrečné skóre po 2 hodinách a 5 minutách:
1. Korgis 37 bodů (fialový) 
2. Endymion 30 bodů (bílý)
3. Deth 22 bodů (zelený). 


O dva dny později jsem si zahrál Hrdinu v kostce s oběma rozšířeními s Lamiickem. Jemu se podařilo monstrum porazit za maximální počet bodů, zatím co já jsem urval pouze jeden bod. I přes to hra byla bodově velmi vyrovnaná. 


Lamiickovi se dařilo porážet nestvůry, já měl nakoupené slušné karty zbroje. No a jak to celé dopadlo po 1 hodině a 25 minutách vidíme níže. 


Konečné skóre:
1. Deth 33 bodů (černý)
2. Lamiicek 32 bodů (modrý). 

pondělí 12. srpna 2024

Report z hraní... La Granja (11.8.2024)

Skvělou hru o rozvíjaní vlastní farmy jsme si zahráli s Korgisem a Filipem. Hráli jsme se třemi moduly (rozpadlé střechy, dámy, poradci) a hraní se nám protáhlo na skoro tři hodinky, ale když hra baví a sedí u ní správní lidé, tak to vůbec nevadí. Z uvedeného se můe zdát, že narážím na Jenaaau, a abych řekl pravdu, ano narážím na jeho přístup k hraní :-) . 


Tentokrát se do hry více dostali pomocníci, než kdykoliv předtím. Určitě to bylo tím, že nám přišli na ruku takoví, které fakt měl člověk důvod využívat. Krom toho bylo skvělé využívat schopnosti dam, které jsme si vybrali na začátku hry. 


Zajímavé bylo, že Korgis i Filip odehráli celou hru s pouze jednou vyloženou polností. I přes to se nám dařilo, opět snad více, než kdy jindy plnit spoustu dodávek. 
Hra byla vcelku vyrovnaná, tedy až na konci hry, kdy došlo k závěrečnému bodování, protože před ním měl jasný náskok v počtu nasbíraných bodů Korgis. Po skončení hry se jeho náskok zmenšil. 


Konečné skóre po 2 hodinách a 55 minutách:
1. Korgis (fialový) 86 bodů
2. Filip (modrý) 75 bodů
3. Deth (zelený) 73 bodů.




Tato hra nás fakt baví a proto se zde jistě v brzké době objeví další krátký zápis z hraní, protože hru určitě co nejdříve zahrajeme.