sobota 31. srpna 2024

Co takhle zkusit deskovou hru ISS Vanguard

Chcete prožít epické vesmírné dobrodružství ať už sólo nebo třeba s partou o počtu až čtyř hráčů. Nevadí vám strávit u hry po několik večerů třeba i celkem 30 hodin hracího času. Máte rádi objevování nových lokací, plnění úkolů, vylepšování postav a nevadí vám kostky. Rádi procházíte svazky plné textu, případně (pokud chcete) využíváte rádi při hraní aplikace, potom možná nastal čas si pořídit hru, kterou vydalo Albi a které nese název ISS Vanguard. 


Hraní hry obnáší hraní dvou fází, kdy jednou je správa lodi, která se odehrává v lodní knize a do té se ponoříte poté, co se s posádkou vrátíte z mise. Ano, právě vesmírné mise jdou to další fází, která předchází správě lodi a jde o část, kdy prozkoumává vaše posádka neznámé končiny vesmíru. Jednotlivé mise mají samozřejmě své cíle, které se snažíte plnit k čemuž budete muset využívat i kostky a tak se musíte připravit na podíl náhody, který v takovýchto hrách ovšem všichni očekáváme. Když už přeci dá někdo do hry kostky, tak co jiného čekat, že. 


Po návratu mise vyložíte náklad, vyhodnocujete získané vzorky, snažíte se dát do kupy po získaných zraněních a nebo třeba povýšit nejúspěšnější členy posádky. 


Pokud chcete, můžete nahradit lodní deník aplikací, která je v češtině, ale posádky v ní hovoří anglicky. Je jen na vás, zda aplikaci budete používat. Je to stejné jako u hry Tainted Grail, kterou jsem při hraní této hry zkoušel a ač nejsem příznivcem aplikací u deskových her, tak to vůbec nebylo špatné. 


Pokud se hráč nechce pouštět do sáhodlouhé kampaně, má možnost vybrat si samostatné scénáře, které využívají namísto palubního deníku deník operační. Jde o mnohem menší knihu, než jakou je operační deník. 
Na jednotlivé mise si připravte alespoň 2 hodiny času, který bude určitě příjemně vyplnět. Těžko říct, když jsem hru nehrál. Jen jsem si hru zařadil do hledáčku a proto je zde na blogu o ni zmínka. 


Už jen zbývá doplnit cenovku, která atakuje hranici 3500,-Kč u základní hry. Ke hře lze potom dokoupit ještě Osobní složky, což je malé rozšíření, které přináší pro všechny členy posádky osobní příběhy a cena se pohybuje okolo 700,-Kč. Lze dokoupit i čistě designová rozšíření, která nepřináší žádný nový obsah krom spousty plastového materiálu. 

Žádné komentáře: