pátek 12. února 2021

Co takhle zkusit: Brass - Lancashire

V prosinci 2018 jsem se zde krátce zmínil o hře Brass: Birmingham. Dnes bych chtěl krátce představit jejího mladšího bratříčka, ovšem reedici hry Brass: Lancashire. 

Ve hře Brass: Lancashire se nepracuje s jednou surovinou, kterou mají Češi velmi rádi a tou je pivo, které se ve hře Brass: Birmingham spotřebovává, pokud je to třeba při prodeji továrny na bavlnu, výrobců a keramičky, nebo při provádění akce síť. 
Ve hře Brass: Lancashire jsou odlišené dílky průmyslu a to: továrna na bavlnu, přístav, loděnice, železárna a uhelný důl. 
Ve hře Brass: Birmingam je průmysl reprezentován dílky: výrobci, továrna na bavlnu, privovary, keramičky, slévárny a uhelné doly. 

Na obrázku výše je zobrazena jedna ze dvou map pro hru Brass: Lancashire a to pro hru dvou hráčů. Druhá strana je potom určena pro hru 3-4  hráčů a toto je další aspekt, který odlišuje Lancashire od verze Birmingham, kde je také oboustranná mapa, jenže ta je pro celé spektrum hráčů stejná a to 2-4 hráči, jen se liší tím, že jedna je varianta denní a druhá noční. 

Vzhledem k tomu, že jde o poctivou euro hru od Martina Wallice, tak se připravte, že u hry strávíte 60-120 minut. Čas vyplníte rozšiřováním svého impéria v období Anglické průmyslové revoluce v letech 1770-1870 tím, že budete budovat kanály a koleje a budovat a rozvíjet průmyslová odvětví. 
Cílem hry je ve dvou érách a to věku vodních kanálů a věků kolejnic získat nejvíce vítězných bodů. Každý věk se hraje na kola až do doby, než dojdou hráčům karty v ruce a dobíracím balíčku. Hráči přitom provádí ve svém tahu až dvě akce. Po jejich odehrání si hráči doberou do 8 karet v ruce z dobíracího balíčku a umístí utracené peníze na žeton své postavy. Akcí je k dispozici pět a to stavba, síť, rozvoj, prodej a půjčka. 

Stavba vám umožní umístit jednu destičku průmyslu na herní plán. Akcí síť rozšíříte svou síť kolejnic nebo vodních kanálů. Rozvojem získáte přístup k vyšší úrovni průmyslu. Prodejem zvyšujete svůj příjem. Půjčka vám umožní získat určitý obnos z banky. 
Po dokončení bodování věku kolejnic zvítězí hráč s nejvyšším počtem vítězných bodů. 

V současnosti je hra Brass: Lancashire na žebříčku BGG na 19. místě a já stále přemýšlím, zda si ho mám či nemám pořídit, abych zjistil, co na něm ostatní mají. 
Ještě přidám obrázek, jak vypadala původní verze této hry z roku 2007. 

Žádné komentáře: