neděle 14. února 2021

Co takhle zkusit: Nidavellir

Dnes si představíme hru, které Tom Vasel z YouTube kanálu Dice Tower udělil zlatou pečeť pro excelentní hru. Tou hrou je karetní hra Nidavellir, kterou s českými pravidly (hra je jazykově nezávislá) na náš trh dodalo vydavatelství Tlama Games. 

Hru si mohou užit hráči v počtu 2-5, u hry stráví cca 30-60 minut a je doporučena pro osoby věku 10 a více. Na serveru BGG ji hráči doporučují nejvíce pro hru ve třech. Kromě 118 karet ve hře najdete další spoustu komponent (viz. přiložené obrázky), které jsou z tvrdého kartonu a vše vypadá opravdu skvěle. Mě osobně se pouze příliš nelíbí ilustrace na kartách, kde mi vůbec nevadí, že jsou černobílé, ale nelíbí si mi příliš styl, jakým jsou malované. To, že jsou černobílé má jinak jeden pozitivní dopad a to, že jsou skvěle vidět symboly na kartách. 

A o co ve hře jde kromě toho, že vítěz musí získat co nejvíce vítězných bodů? Hráči představují Elvalandy, kterým poručil trpasličí král sestavit armádu schopnou porazit ukrutného Fafnira. Hráč, který postaví armádu s největší statečností (vítězné body) bude mít tu čest vyrazit do boje za drakem. 

A jak se hra hraje? Nejprve se vyloží dostupní trpaslíci ke krčmám. Následně každý hráč skrytě umístí své zlaťáky ke krčmám na své desce hráče a dva, které mu zbyly umístí pod měšec na své desce. Poté hráči odkryjí své nabídky postupně krčmu po krčmě. Elevand s nejvyšší nabídkou začíná svůj tah. Nejprve si vybere kartu z vyhodnocované krčmy, pokud splní podmínku může vyvolat hrdinu, pokud nabídl zlaťák o hodnotě "0", vymění si jej. Po odehrání všech tahů hráčů následuje výměna drahokamů. Ty slouží k určení pořadí hráčů při remíze. Poté následuje další kolo.  
Na konci kola, kdy dojdou karty druhého věku se spočítá konečná statečnost. 

Hra je dostupná v české verzi za přibližně 899,-Kč. Vzhledem k přístupnosti pravidel a pěkného zpracování i kratší herní dobou by mohla tato karetka potěšit nejednu rodinu, která si spolu občas ráda zasedne k deskovým hrám. 

Žádné komentáře: