úterý 19. října 2021

Co takhle zkusit: Desítka

Dá se říci, že nejsem zrovna fanouškem vědomostních her a pokud se nepletu, i proto jsem zde nikdy v minulosti o žádné vědomostní hře nepsal. Jenže nedávno jsem objevil hru Destíka od společnosti Mindok. Ne, nejde o žádnou novinku, ale já ji zkusil až nyní a je skvělá a proto si zde o ni něco málo povíme. Zároveň tento článek berte jako další z tipů na vánoční dárek pro celou rodinu. 

Hra desítka je určena ve své základní variantě pro hráče od 10 let, hrací doba je 20 a více minut (my ve čtyřech u pivka hrajeme zpravidla 60 min.) a hrát ji mohou jednotlivci v počtu 2-4 hráči, případně týmy v počtu do 8 hráčů. 
Existuje také varianta Junior, která je určena pro děti od 8 let věku. A na obrázku výše je zadní krabice další varianty a to Desítka: Česko, která má jen jiné okruhy otázek než základní hra (z názvu vyplývá, že se otázky vážou na naši domovinu), ale jinak co do komponent je totožná. 


Hru Desítka tvoří krabička pro 100 listů otázek, ve které je 10 žetonů odpovědí, které hráči vytahují při odpovídání na různé otázky. Otázky jsou různého druhu, kdy musí hráči určit pořadí, zvolit barvu, dát přímou odpověď, nebo např. uvést století. 
Krabička putuje po stolu od hráče k hráči a ti odpovídají a tím získávají žetony, pokud odpoví správně. Po odehraném kole putuje box k prvnímu hráči, který může pokračovat nebo pasovat. Když by odpověděl správně, získá další bod, když špatně, přijde i o body za již správně zodpovězenou otázku. A takto se pokračuje, dokud hráči nepasují. Hra se hraje na 20 bodů dle pravidel. Nám se osvědčilo hrát na 15 bodů. 


Ke hře bylo vydáno 1. rozšíření, které obsahuje stejně jako základní krabice 100 oboustranných listů otázek. A nyní přichází do obchodů další 3 rozšíření, která jsou menší, díky tomu také levnější a obsahují takových listů 50. Jde o rozšíření Cestování, Hudba a poslední je Jídlo a pití. 


Pro hráče, kteří mají rádi vědomostní hry je podle mě povinnost si Desítku pořídit. Určitě neprohloupí. 
Cena hry Desítka je cca 520,-Kč, 1. rozšíření pořídíte za cca 340,-Kč a menší rozšíření za cca 260,-Kč. 

Žádné komentáře: