úterý 26. července 2022

Co takhle zkusit hru Archa Nova

Archa Nova je hra, která byla původně vydána v roce 2021 a v češtině si ji budeme moci pořídit v září 2022 díky společnosti Mindok. Nachází se na 7. místě žebříčku Board Game Geek. 

Archa Nova je určena pro 1-4 hráče s hrací dobou mezi 90-150 minutami a doporučeným věkem hráčů od 14 let. Za hrou samotnou stojí neznámý autor Mathias Wigge, pro kterého je to jeho prvotina. Zřejmě i proto se ve hře objevuje několik herních mechanismů, které známe z jiných her jako Mars Teraformace nebo Civilization: Nový úsvit. 

Hráči ve hře budou projektovat a budovat své vlastní zoologické zahrady v nichž budou budovat výběhy pro zvířata a podporovat projekty pro zachování rozmanitých druhů. Čím více různých druhů budou mít hráči v zoo, tím bude atraktivnější a díky tomu porostou jejich příjmy. Péče o zvířata zase umožní podporovat různé projekty ochrany přírody, čímž poroste status na stupnici ochrany. Když se potkají žetony na stupnici atraktivity a stupnici ochrany, tak hra končí. 


Hráči se až do konce hry střídají v tazích, kdy každý hráč provede právě jednu akci z pěti možných. Poté hraje další hráč a takto se hráči střídají až do splnění podmínky konce hry. Akce jsou dány pěti kartami, kdy karta, která je více vpravo má silnější efekt, než když se ta samá karta nachází vlevo. Po výběru jedné z řady karet akcí se vrací odehraná karta na začátek vlevo. Ostatní karty se posunou dopředu.
Tak toto je herní mechanismus, který jsem měl hodně rád ve hře Sid Meyers Civilization: Nový úsvit.

Hlavní součástí hry ovšem nejsou jen karty akcí, ale i zoologické karty. Ty jsou tří druhů a to karty zvířat, karty sponzorů a karty ochranářškých projektů, které když hráč vyloží, tak provádí různé druhy efektů jako je tomu ve hře Mars Teraformace. Ovšem ve hře Archa Nova budete mít před sebou vyložených karet určitě méně, že tomu bylo ve zmiňovaném Marsu. 

Archa Nova není určitě úplně jadnoduchá hra na naučení. Pravidla hry včetně popsané přípravy hry a jedné strany pro sólo režim obsahují celkem 20 stran. Podle všeho jde ovšem o herní pecku, která mě ovšem zejména vzhledem k tématu nechává chladnou. Jediné, kvůli čemu bych se hru byl schopný pořídit je výše zmiňovaný způsob hraní akcí kartami, které postupem času sílí a lze je také vylepšovat. Cenovka hry Archa Nova je v předprodejích nyní na částce okolo 1600,-Kč. 

2 komentáře:

Endymion řekl(a)...

Nejdu do toho, ale vím, že to bude brát známý v Nováči, tak u něj zkusím a dám vědět...

David Martinek alias Deth řekl(a)...

Endymion, já si myslím, že to bude docela dost dobrá hra, ale řekl bych, že ne úplně pro mě.