pondělí 25. července 2022

Co takhle zkusit hru Městečka na dlani


Hra Městečka na dlani není žádnou novinkou. Již před nějakým tím časem ji na náš trh v češtině přinesli REX hry a protože je čas dovolených a tato hra, aspoň se domnívám, je ideální pro takové to prázdninové hraní, tak si o ni zlehka něco povíme. 

Obrázek výše říká to zásadní. Jde o hru pro 1-6 hráčů s hrací dobou okolo 45 min. (v menším počtu hráčů počítejte s 30 min., ve vyšším do jedné hodiny). No a hra je určena pro hráče ve věku od 10 let. Herní mechanismy jsou strašně jednoduché, ale vymyslet, jak hru hrát a hlavně vyhrát už tak snadné není. 


Hráči na čtvercové ploše o 4x4 polích staví různé stavby, které jsou v počtu sedmi vyloženy co by karty uprostřed stolu. Stavby postaví za pomoci surovin, který si berou ze společné zásoby. V každém kole první hráč vybere jednu surovinu, kterou si potom vezmou další hráči a tu umístí na svoji desku. Když splní podmínku pro postavení budovy, tak kostičky surovin odstraní a na jedno pole z těch, kde se suroviny nacházeli postaví danou budovu. Po odehrání jednoho kola se stane prvním hráčem další hráč v pořadí a takto se hraje až do doby, kdy hráč má kam umisťovat suroviny. Nakonec se sečnou vítězné body a ten, kdo jich posbíral nejvíce zvítězí. 


Hra Městečka na dlaní se dá koupit za částku lehce přesahující 1000,-Kč a já bych si ji rád vyzkoušel. Protože ji v mém okolí nikdo nemá, tak to vypadá, že si ji budu muset zakoupit a uvidím, jak bude bavit. 
Fakt je ovšem ten, že nejsem zrovna velkým příznivcem abstraktních her, mezi které Městečka na dlani řadím. 

Ve světě již byla vydána i dvě velká rozšíření, která do češtiny lokalizovaná nejsou. Jedná se o Villagers a Fortune. 



V češtině bylo vydáno jedno, ovšem malé rozšíření, které nese název Památný strom, ale do hry toho za nějakých 180,-Kč příliš nepřidává viz. obrázek níže. 

4 komentáře:

Endymion řekl(a)...

Já to ale doma mám;-)

David Martinek alias Deth řekl(a)...

Endymion, na Zatrolených hrách to v seznamu nemáš. No každopádně jsem si to včera objednal.

Endymion řekl(a)...

Ten není vůbec aktuální. Na to radši nekoukej. Už to mám dlouho, ale moc se to nehrálo. Tak to nejspíš pošlu dál.

David Martinek alias Deth řekl(a)...

Endymion, u nás se abstraktní hry moc nehrají, ale Městečka na dlani chci vzít letos na dovolenou a po ní se uvidí :-) .