sobota 9. července 2022

Co takhle zkusit hru Brian Boru: Velkokrál Irska

Poté co jsem byl uchvácen hrou autora Peer Sysvestera, kterou u nas vydal Fox in the Box, Král je mrtev (druhé vydání), tak jsem velmi rád, že si budu moci dopřát další z her uvedeného autora a to hru Brian Boru: Velkokrát Irska. I tuto hru v češtině vydá začátkem měsíce srpen 2022 Fox in the Box. V předobjednávce stojí tato hra 1150,-Kč. 

V této hře se jako hráči budete snažit sjednotit Irsko za využití síly, lstivosti a manželskými svazky. Dále budete čelit viningským nájezdníkům, stavit kláštery, rozšiřovat  tak svůj vliv a získávat podporu ve městech a vesnicích po celé zemi. 
Základním herním mehanismem je zde územní převaha, stejně jako např. u výše zmiňované hry Král je mrtev. Ovšem hra Brian Boru je určena pro 3-5 hráčů s hrací dobou 60-90 minut. 
Hra nabízí nebývalé možnosti a bude vám vařit mozek, přitom má velmi jednoduchá pravidla. 

Hru ovládáte hraním karet, kterými hrajete tzv. štychy a hráč, který zahrál kartu s nejvyšším číslem štych vyhrává. Ovšem musí to být hráč, který zároveň zahrál kartu odpovídající barvě aktivního města, které vybral hráč s ukazatelem aktivního města. 
Ještě doplním, že každé kolo začíná draftem karet. Tedy hráči mají velkou možnost ovlivnit, jakým směrem se budou chtít v kole ubírat. Podle počtu hráčů se hraje na tři nebo čtyři kola. 


Po odehrání štychů, když hráčům zbývá na ruce poslední karta se vyhodnotí fáze údržby, kde se řeší sňatek, bitva, církev a nárokování regionů. V této fázi ti úspěšnější hráči získají vítězné body a různé výhody. Hra končí poté, co v balíčku sňatků není žádná karta, tedy ve hře tří hráčů po třetím kole a při hře čtyř nebo pětí hráčů po čtvrtém kole. 
Ne nebojte se, že by hra byla nějak moc delší ve větším počtu hráčů. Tomu je zabráněno tím, že při větším počtu hráčů si rozdělují menší počet karet pro každé kolo. Tedy i když je více kol, zase mají hráči k dispozici karet méně a hra se tak neprodlužuje. 


Na hru Brian Boru se fakt těším a proto si ji v brzké době předobjednám. No a snad to nebude dlouho trvat, co se zde objeví nějaký ten zápis z hraní této hry. 

Žádné komentáře: